Vesna Medenica kontrola optuznice, kontola optuznice, Vesna Medenica / VESNA MEDENICA KONTROLA OPTUZNICE - IVAN PETROVIC-IPE
17/11/2022 u 10:46 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Medenica o navodima o bjekstvu: Koja bi to crnogorska majka ostavila sina

Medenica je 11. novembra puštena da se brani sa slobode, a SDT je uložilo žalbu na odluku nadležnog suda o ukidanju pritvora

U podgoričkom Višem sudu i danas je odložena kontrola optužnice u predmetu protiv Vesne Medenice.
Razlog  odlaganja je zahtjev advokata Miloša Vuksanovića koji naveo da traži još vremena  za pripremu jer mu nije bio omogućen pristup materijalu koji je obiman. Takođe razlog odlaganja je i zahtjev advokata Nebojše Asanovića za izuzeće tužuoca Vukasa Radonjića jer odbrana sumnja u njegovu pristrasnost.

Bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica obratila se sudu povodom navoda o bojazi od njenog bjekstva

- Koja bi to crnogorska majka ostavila svog sina jedinca, cerku udovicu, maloljetnu unučad. Ja sam 40 gpdina gradila pravosudnu karijeru. Štitila pravosuđe. Nikad nisam sa bojnog polja pobjegla. Ja hoću da se branim. Da zaštitim sebe - kazala je Medenica.

image

Vesna Medenica kontrola optuznice, kontola optuznice, Vesna Medenica

VESNA MEDENICA KONTROLA OPTUZNICE - IVAN PETROVIC-IPE

Vesna Medenica je dodala da želi da se čuje i njena istina.


Advokat Asanović je pojasnio da je tražio izuzeće tužica Radonjića jer mu je u ranijem postupku povrijedio pravo na odbranu, a danas kaže da poštuje pravo na odbranu.


- Povrijeđeno mi je pravo dokazano pravosudnom presudom Osnovnog suda Podgorica i mišljenjem ombudsmana. Takođe, povrijedio je i moju slobodu koju je potvrdio Evropski sud za ljudska prava u Strazburu. Podnio sam dvije krivične prijave protiv njega SDR-u i Tužilačkom savjetu, ali godinu dana ćute - rekao je Asanović sudu.

Sudija Goran Šćepanović je rekao da to što je Asanović naveo o ranijoj situaciji između Vukasa i njega  nije vezano za ovaj slučaj.


Tužilac Vukas Radonjić je naveo da se protivio odlaganju navodeći da mu je predsjednik Višeg suda odgovorio juče da su ispunjeni uslovi da se održi današnja kontrola.


On je dodao da mu je rečeno od strane predsjednika suda da će nakon toga biti predata žalba na odluku o ukidanju pritvora Apelacionom sudu.


Advokat Vuksanović je, nakon što je sudija Goran Šćepanović naveo da je sud obezbijedio i kontaktirao advokate da je spreman materijal ovog i u elektronskoj formi, kazao da njega niko nije zvao.


- Ovo je ozbiljan predmet. Ja nisam obaviješten od strane suda da je obezbijeđen materijala. Iako je ovaj postupak na neki način obesmišljen, tražim da se kontrola optužnice odloži jer je ozbiljan i obiman predmet - naglasio je Vuksanović.


Jedan od advokata Medenice, Zdenko Tomanović, kazao je da traži od strane tužilaštva makar minimum prava i uvažavanja i za optužene u ovom postupku.


image

Advokat Piperović

- FOTO: ŽELJKA BOJANIć


- Ova optužnica je rezultat jednostranog rada... U zahtjevu za određivanje pritvora navodi se opasnost od bjekstva i da se Vesna Medenica raspitivala za advokata Tomanovića. To nije krivično djelo, pitati za advokata... Ovakvom optužnicom se stiče utisak da se radi o osveti prema nosiocima institucija posle "oslobođenja" - kazao je advokat Tomanović.

Tomanović je naveo da je odbrana u fazi istrage predložila 23 svjedoka, među kojima su i visoki funkcioneri države, ali da je tužilaštvo  ni jednog od njih nije prihvatilo da sasluša.


Tužilac Radonjić je odgovorio na navode o tome da odbrana sumnja u nepristrasnost tužilaštva i o ukidanji pritvora.


- Sudija koja se izjašnjavala o pritvoru i ukidanju pritvora Vesni Medenici u toku postupka je našla da postoji osnovana sumnja da su učinjena krivična djela, toliko o tome da je tužilaštva... Tužuilaštvo se zalaže da svi imaju ejdnaka prava u postupku...- kazao je Radonjić.

On je dodao da je sudija koja je ranije odlučivala o pritvoru za Medenicu njena prijateljica.

Advokat Zdravko Begović je u izjavi za medije nakon odlaganja kontrole optužnice, na pitanje novinara o navodima Radonjića, kazao da je Medenica bila prijatelj svih sudija a ne neprijatelj.


Vesna Medenica stigla je na kontrolu optužnice u pratnji advokata Zdravka Begovića i Zdenka Tomanovića.

Ona je 11. novembra puštena da se brani sa slobode, a SDT je uložilo žalbu na odluku nadležnog suda o ukidanju pritvora.
Ovo je drugi termin za pomenuti krivični predmet. Podsjećamo, 1.11.2022. je odložena kontrola na zahtjev advokata odbrane kako bi se upoznali sa dokaznim materijalom.

Podsjećamo, Specijalno državno tužilaštvo je Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici, predalo optužnicu protiv okrivljenih Miloša i Vesne Medenice, Darka Lalovića, Vasilija Petrovića, Bojana i Marka Popovića, Milice Vlahović Milosavljević, Marka Vučinića, Milorada Medenice, Luke Bakoča, Petra Milutinovića, Ivane Kovačević, Radomira Raičevića, Marjana Bevenje, Steva Karanikića i Gorana Jovanovića i „Kopad Company“ DOO Nikšić.


Optužnica je podignuta  za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, produženo krivično djelo krijumčarenje, produženo krivično djelo davanje mita, primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, teška tjelesna povreda i sprečavanje dokazivanja.

Medenica sjutra pred sudom: Sa slobode dolazi na kontrolu optužnice

 

Slučaj Vesne Medenice: Od hapšenja do slobode bez ograničenja

 

(FOTO) Vesna Medenica izašla iz spuškog zatvora

 

Podignuta optužnica protiv Miloša i Vesne Medenice

 

PORTAL DAN SAZNAJE: Ukinut pritvor Vesni Medenici

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 18:40