Виши суд Бијело поље / - Виши суд Бијело поље
11/09/2021 u 14:47 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Оровић: Уставни суд одлучује о пресуди браћи Јелић који су осуђени на по 30 година затвора

Адбокат истиче да наведена одлука којом су Јелићи осуђени никада није достављена њиховом покојном ранијем браниоцу адвокату Властимиру Јоксимовићу из Берана већ само њима, си због тога није могла постати правоснажна

- Како је већ познато јавности, одлуком судија Вишег суда у Бијелом Пољу, Вукомана Бошковића, Радослава Конатара као чланова вијећа и Тофила Жујовића као тадашњег предсједника вијећа, браћа Дејан и Драгутин Јелић погрешном примјеном закона на њихову штету осуђени су на непостојеће казне затвора у трајању од по 30 година  -каже њихов адвокат Ратко Оровић.

Он истиче да са нестрпењем очекују одлуку Уствног суда Црне Горе.

Оровић истиче да наведена одлука којом су Јелићи осуђени никада није достављена њиховом покојном ранијем браниоцу адвокату Властимиру Јоксимовићу из Берана већ само њима, и због тога није могла постати правоснажна.

-Наиме, наш кривични закон прописује да за дјела за која је одбрана обавезна ако окривљени током поступка остане без браниоца а сам не ангажује другога браниоца, предсједник суда пред којим се води поступак дужан је да му постави браниоца по службеној дужности како би му било обезбијеђено право на квалификовану одбрану. Виши суд у Бијелом Пољу поступајући противзаконито је оправоснажио спорну одлуку пропуштајући да исту достави квалификованом браниоцу, на који начин је осуђеним Јелићима повријеђено право на одбрану и право на фер и правично суђење - тврди Оровић.

Овај адвокат додаје да је такође примјена закона који је ступио на снагу непосредно после извршеног кривичног дјела игнорисање закона који је важио у вријеме извршења дјела и који је уједно био повољни за учиниоца, Јелићима је повријеђено право на примјену блажег прописа које гарантује Устав Црне Горе.

-Након доношења решења Апелационога суда којим се жалба на одлуку Вишег суда у Бијелом Пољу одбацује као недозвољена, иако је први пут изјављена, по уставној жалби предмет браће Јелић налази се на одлучивању пред Уставним судом Црне Горе, као последње истанце у Црној Гори, који би коначно ову сурову неправду могао исправити доношењем одлуке засноване на закону и Уставу - тврди Оровић.

Иначе, браћа Јелић се на издржавању казне налазе већ скоро 18 година.

- Да је закон правилно примјењен и изречена законита казна од 15 година на слободи би били још 2016. године, док код овако незаконито изречене казне на издржавању би требали бити до 2026. године.С обзиром на напријед наведено те чињеницу да су Јелићи вецћ више од пет година противзаконито лишени слободе, чиме им је повријеђеђено основно људско право, право на живот и слободу, поступак пред Уставним судом Црне Горе мора чинити приоритетним и хитним приликом одлучивања - закључио је адвокат.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 00:43