Photo by Thomas Def on Unsplash
28/07/2021 u 16:45 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Осујећени планови црногорских кланова: Спријечено 17 ликвидација, нарко руте на удару истрага

Током 2020. и првих шест мјесеци 2021. године регистровано је шест убистава која су посљедица обрачуна организованих криминалних група, од којих су три расвијетљена

Низ акција и хапшења високопозиционираних чланова црногорских кланова довео је до "тишине" у криминалном подземљу. Тако је у последње вријеме забињежен мањи број криминалних обрачуна на територији Црне Горе. Црногорска полиција је током 2020. и 2021. спријечила 17 ликвидација и ухапсила већи број лица која се довове у везу са овим кривичним дјелима. То је утицало да истакнути чланови водећих криминалних група дјелују из бјекства а неки покушавају да криминалне планове спроводе чак и из затвора.

Према последњем извјештају на територији наше земље активно је 11 кланова а њихова примарна активност  је кријумчарење наркотика и зеленашење, чијим спровођењем обезбјеђују значајна новчана средства за финансирање својих дјелатности.

Поред осујећених ликвидација, полиција Црне Горе и истражни органи открили су и заплијенили веће количине наркотика а на тај начин су и међународне полиције "оштетиле" црногорске кланове, у заплијенама наркотика вриједних више стотина милиона еура.

Из полиције за портал Дан наводе да је "главни разлог смањења броја тешких кривичних дјела против живота и тијела је свакако превентивни и проактивни рад Управе полиције".

-Током 2020. и првих шест мјесеци 2021. године регистровано је шест убистава која су посљедица обрачуна организованих криминалних група, од којих су три расвијетљена. Током 2019. године регистровано је пет убистава и једно тешко убиство у покушају са смртном посљедицом, која су посљедица обрачуна организованих криминалних група, од којих су расвијетљена три убиства и тешко убиство у покушају са смртном посљедицом-наводе из Управе полиције за портал Дан.

Тако је током 2020. и 2021. године спријечено укупно 17 ликвидација за које су криминални кланови Црне Горе ангажовали професионалне убице и издвојили више хиљада стотина еура.

-Током овог периода, полиција је предузимањем превентивних мјера и радњи и проактивних истрага у сарадњи са Специјалним државним тужилаштвом спријечила извршење већег броја тешких кривичних дјела против живота и тијела која су требала бити извршена на штету припадника организованих криминалних група (током 2020. године, у 12 случајева спријечено извршење тешких кривичних дјела, док је током шест мјесеци 2021. године спријечено извшење тешких кривичних дјела на штету најмање пет потенцијалних мета, чланова организованих криминалних група)-прецизирају из УП.

У крвавом сукобу шкаљарског и кавачког клана за посљедњих  шест година извршено је 50 убистава. Од тога и даље је неријешено 28. Ту се оставља простор за напредовање полиције, тужилаштва и надлежних у циљу спровођења ових страга до краја.

-У посљедњих шест година а закључно са 2021. годином, као посљедица дјеловања организованих криминалних група, извршено је 50 убистава и тешких убистава од којих су 22 расвијетљена, док се за преосталих 28 даље предузимају активности на њиховом расвјетљавању-наводе у одговору из УП.

Наводе да "сходно посљедњем документу Процјена опасности од тешког и организованог криминала (SOCTA 2017) у Црној Гори дјелује 11 организованих криминалних група".

-У току је формирање Међуресорског тима који ће радити на изради новог документа СОЦТА те се за сада не може дати прецизан податак о броју организованих криминалних група које дјелују на подручју Црне Горе јер је дошло до значајних промјена-прецизирају из полиције.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 05:25