/ VRHOVNI SUD CRNE GORE - IVAN PETROVIC-IPE
04/09/2021 u 08:29 h
Andrijana Dabanović, Nataša SpajićAndrijana Dabanović, Nataša Spajić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Правосуђе и тужилаштво блокирани због политичких интереса

Чини ми се да они покушавају од претходне власти да преузму превласт и доминацију над тужилаштвом и да се у суштини не промијени ништа, наводи Веселин Радуловић Стање у тужилаштву, стање у судству и стање у правосуђу, укључујем и ту и Уставни суд, потпуно је нереагуларно правно стање, каже Благота Митрић

Црна Гора још није добила предсједника Врховног суда али ни комплетан Тужилачки савјет, чиме се наставља блокада институција које су важне за функционисање правне државе. То што још увијек није изабран први човјек највеће судске инстанце, али ни комплетиран Тужилачки савjет, који има обавезу да обезбиједи самосталност државног тужилаштва, за правнике није добро, поручујићи да је правно стање у држави горе него икада.

– Понављам по хиљадити пут, све је то производ политичке глупости, неодговорности која је почињена уставним промјенама из 2013. године и ово су последице тога. Наводно да ослободе тужилаштво и судство политичког утицаја, управо су га учинили зависним од политичких договора и воље. И зато данас имамо институције које су нам у блокади, а које су виталне за функционисање правне државе, борбу против организованог криминала и сигурност имовине и грађана – каже Драган Шоћ, адвокат.

image

dragan soc

-DAN
Митрић: Правно стање никад горе

Некадашњи предсjедник Уставног суда, професор Благота Митрић сматра да је правно стање у државни горе него икада.

– Члан 1 Устава Црне Горе каже: "Црна Гора је грађанска, демократска и држава социјалне правде заснована на владавини права". Стање у тужилаштву, стање у судству и стање у правосуђу, укључујем и ту и Уставни суд, потпуно је нерегуларно правно стање. Сви ови органи грубо газе члан 1 Устава, односно они органи који би требало да уреде односе у тим органима, као што су Влада, Скупштина и предсједник државе. Овакво стање у тим органима увелико је допринијело стању на Цетињу око устоличења митрополита. Влада је потпуно без подршке у Скупштини Црне Горе, партија која је подржала Демократски фронт неће да опозове премијера Владе, иако га стално прозива зато што се боји да ће ДПС поново да побиједи, него се боји од својих бирача. Изгубиће пола или више бирача ако Владу скину. Правно стање у Црној Гори је горе него икада – поручује Митрић.

image

blagota mitric

-DAN

Блокада Тужилачког савјета није добра, сматра адвокат Веселин Радуловић.

image

veselin radulovic

-DAN

– Видјели смо различита тумачења која су, према мом мишљењу, углавном полеђина заштите политичких интереса и то није добро. Чињеница је да се наставља једна пракса покушаја да по сваку цијену Тужилачки савјет контолишу политичке елите. Знамо да је раније претходна власт то вјешто радила и да је контролисала Тужилачки савјет, али нажалост, морам констатовати, да мени не личи ништа другачије ово што покушава да ради актуелна већина. Чини ми се да они покушавају да ту превласт и доминацију над тужилаштвом преузму од претходне власти и да се у суштини не промијени ништа. Сматрам да би се за оволико времена откад је формирана нова влада могао наћи тај политички договор – да се формира Тужилачки савјет, да се изаберу људи који су стручни и професионални и који нијесу препознати као неко ко би штитио политичке интересе, него као неко ко би штитио професују и струку. Бојим се да до тога неће скоро доћи, али надамо се да ће се наћи неки договор – каже Радуловић. Он сматра да блокада постоји и када је у питању избор предсједника Врховног суда.

"Све је то производ политичке глупости, неодговорности која је почињена уставним промјенама из 2013. године и ово су последице тога, сматра Драган Шоћ

– Када је у питању предсједник Врховног суда, чини ми се да у Врховном суду не постоји довољан број судија који би могао бити изабран на ту позицију. Долазимо до исте ситуације – да постоји својврсна блокада. Правосуђе је као што је раније било заробљено у сукобу политичких интереса и то није никако добро. Нажалост, нијесмо много одмакли од онога што је било претходних година – наводи Радуловић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 20:21