илустрација: pixabay.com / - илустрација: PIXABAY.COM
26/05/2021 u 17:36 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пропао сан о балканској мафији: Мафијаши падају кад мисле да су недодирљиви

Поставља се питање да ли је "удар" на кавачки шанса за супростављени шкаљарски клан, који "мирно" посматра хапшења и потјере за кавчанима

Недавно масовно хапшење вођа и високопозиционираних чланова кавачког клана, код нас и у региону, довело је до откривања бројних монструозних злочина. Из дана у дан се извјештавало о проширењу истраге против београдског огранка ове криминалне групе, што се испоставило као јак ударац истражних органа на ову криминалну организацију. Полиција је покренула претресте и акције хапшења вођа и високопозициопнираних чланова кавачког клана и у Црној Гори, Србији и региону.

У Београду прво долази до хапшења Вељка Беливука и Марка Миљковића, вођа огранка кавчана у Србији. Они се смтарају, према наводима истраге, главним помагачима за планирање и извршење већег броја злочина, под командом Радоја Звицера, вође кавчана. Пали су након доласка из Црне Горе, гдје су се наводно састали са Звицером.

Србија, а затим и Црна Гора расписује међународну потјерницу за Радојем Звицером, вођом кавчана и "човјеком из сјенке", који је и данас "корак испред" надлежних органа и налази се у бјекству. Истражни органи Србије ухапсили су и  Дарка Елеза, који се доводи у везу са Вељком Беливуком- Вељом Невољом. Сматра се да је Елез био задужен за послове ове групе на териротији Босне и Херцеговине. Да ту није крај рушења "сна о балканској мафији", потврђује и хапшење неколико десетина особа у Словенији које су означене као припадници и сарадници ове криминалне организације. 

Расписују међународну потјерницу за Радојем Звицером

Трага се и за још девет особа, због сумње да су као извршиоци или саучесници учинили кривично дјело стварање криминалне организације и кривично дјело тешко убиство

За Звицера се може рећи да је једини од вођа кавчана који је "недодирљив" за званичну потрагу која се води против њега. Слободан Кашћелан први вођа кавчана, код којег је наводно Звицер од ране младости почео да стиче вјештине мафијашког "пословања",  налази се у спушком затвору гдје му је одређен притвор. Такође, и Игор Божовић, који је означен  као један од високопозиционираних чланова ове мафије, ухапшен је по потјерници и чека се да Португал реализује његово изручење. 

Детаљи хапшења кавчана у Словенији: Трговали дрогом и оружјем, "робу" превозили специјалним возилима

Многи од приведених имаће могућност да се бране са слободе, осим шесторица за које се сумња да су били близу врха "кавачког клана"

Након жестоког удара на ову криминалну организацију, и довођење њених водећих људи у позицију од које су бјежали, може се рећи да је ова група врло "ослабљена".  До недавно важила је за једну од јачих у Европи. Како се самњује и број особа које су биле водеће карике за међународни шверц наркотицима, што је према незваничним информацијама из истраге примарна  њихова "дјелатност", почињу и да слабе "извори" новца. Тако кавачки клан постаје ослабљен на два начина. Поред тога, живот у бјекству у оваквим околностима неке може учињети лаким метама.

У Ритопеку пронађена тајна соба групе Веље Невоље
Изложено оружје и експлозив

Рат између "кавачког" и "шкаљарског" клана потреса  регион већ годинама. О међународним наркобизнисима и везама ове двоје групе извјештавали су и европски медији. А крвав траг сукоба црногорских кланова забиљежиле су како регионалне тако и европске истраге.

Поставља се питање да ли је "удар" на кавачки шанса за супростављени шкаљарски клан, који "мирно" посматра  хапшења и потјере за кавчанима.

Же.Б.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 08:00