Press na Cetinju / - S,BOLJEVIć
20/06/2024 u 16:17 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(VIDEO) Radović o eksploziji na Cetinju: Ovo je crvena linija, angažovali smo sva sredstva

Aleksandar Radović, v.d. direktora Uprave policije, saopštio je povodom današnje eksplozije koja se dogodila na Cetinju da je ovo crvena linija i da su angaživana sva raspoloživa sredstva.

- Cijeli tok događaja daje sjenku na dobre rezultate koje je policija imala. Isporučili smo konkretne rezultate, međutim danas vidim da oni moraju biti još bolji. Naložio sam angažovanje kompletnog sastava, sa svim raspoloživim ljudstvom koje imamo.Crna Gora sebi ne može da dozvoli ni jednu slučajnu  žrtvu - naglasio je Radović.

(FOTO/VIDEO) Eksplozija na Cetinju: Stradali Kaluđerović i Roganović

On je poručio da su dužni da se suprostave svakom obliku kriminala. Naglasio je da neće  biti laka borba, ali da će pobijediti  država, a ne kriminal.

(VIDEO) Detalji istrage: Eksploziv zakačili za drvo, žrtve se nalazile pored blindiranog vozila

- Set obavještajnih podataka već duže vremena govori da je obračun kriminalnih grupa u toku. Prethodna dva sukoba koja su rasvijetljena, takođe su bila obračun OKG - odgovorio je Radović na pitanje novinara.

V.D. pomoćnika direktora za Sektor za borbu protiv kriminala Lazar Šćepanović saopštio je između ostalog da je eksplozivna naprava bila postavljena na sedam metara visine i da su žrtve praćene.

(VIDEO) Tužiteljka o eksploziji na Cetinju: Uviđaj u toku, počinilac djela nepoznat

-Lica koja su učestvovala u izvršenju ovog krivičnog djela su u određenom periodu pratila navike lica koja su oštećena- naveo je Šćepanović.

On je pojasnio da je eksplozivno dejstvo naprave bilo usmjereno ka pravcu četiri lica koja su izlazila iz teretane i da je sa određene udaljenosti naprava, kako se sumnja, putem daljinskog i aktivirana.

(VIDEO) Milošević: Roganović preminuo u cetinjskoj bolnici, Jovanoviću se bore za život

Radi se o, kako je saopštio, kompleksnom krivičnom djelu,ali policija intentzivno radi na otkrivanju počinilaca.

- Imamo podatke da su počinioci ovog krivičnog djela koristili prednost u odnosu na njihova(u odnosu na oštećene) specijalna vozila sa blindom koja su koristili, na koji način su htjeli da se zaštite od djelovanja suprostavljenih kriminalnih grupa, i da su na jednom stablu, na visini od sedam metara fiksirali eksplozivnu napravu koja je, postoji osnovana sumnja, aktivirana putem daljinskog upravljača u pravcu četiri lica koja su ulazila u Sportski centar. Među ovim licima nalazila se i slučajna prolaznica, koja je zadobila povrede - kazao je Šćepanović u izjavi za medije.

Dodao je da su u toku u pretresi na Cetinju i na primoriju. Naveo je i da je saslušan veći broj lica u svojstvu građana.

Na pitanje portala Dan da li je ukidanje pritvora za veći broj operativno interesantnih lica, jer im presuda nije izrečena u zakonskom roku, Šćepanović  je naveo da policija, tužilaštvo i sudstvo mora fa bude sinhronizovano u radu i saradnji.

ISTIČE ROK - Pripadnici klanova tri i po godine bez presuda: Sudstvo opterećeno, zatvorske sobe popunjene

- Od Nove godine preko 20 lica je pušteno na slobodu. Radi se o licima kojima nije donesena prvostepena presuda u roku pod tri godine što dodatno usložnjava bezbjednosnu situaciju. Imamo činjenicu, da je jednio lice koje je izvršilo krivično djelo 2020. samostalno se prijavilo, predalo sredstvo izvršenja krivičnog djela, i da se i on nalazi na slobodi -  naglašava Šćepanović.

Dodao je da ne želi da bude izvučen iz konteksta i da ne komentariše sudske odluke, već da upozorava da jedino kroz saradnju  policije, tužilaštva i suda može doći do efikasne borbe protiv kriminala.

Uprava policije je angažovala i Posebnu jedinicu policije, koja intenztivno  sprovodi aktivnosti iz svoje nadležnosti, a sve u cilju doprinosa u borbi protiv organizovanog kriminala.

Na konferenciji je saopšteno da je od novmebra mjeseca do danas riješeno šest ubistava.

Pored Radovića i Šćepanovića, konferenciji je prisustvovala i viša državna tužiteljka Danka Ivanović Đerić, Goran Jokić. načelnik Centra bezbjednosti Podgorica i Miloš Rakonjac. v.d. pomoćnika direktora za Sektor policije posebne namjene.

Nadležni su poručili da Uprava policije Crne Gore nastavlja odlučnu borbu protiv organizovanog kriminala i da preduzima još jače i opsežnije radnje u cilju rasvijetljenja krivičnih dijela i sprečavanja izvršenja istih

Podsjećamo, jutros je na Cetinju došlo do aktiviranja eksplozivne naprave pri čemu su stradale dvije osobe. Stradao je Petar Kaluđerović i Dragan Roganović.

-Danas su, u blizini Sportskog centra na Cetinju, oko 09.10 časova, usljed aktiviranja eksplozivne naprave, dva lica smrtno stradala, dok su tri lica povrijeđena. Policijski službenici su odmah po saznanju o događaju izašli na lice mjesta koje je obezbijeđeno.U cilju utvrđivanja svih okolnosti i činjenica, te rasvjetljavanja ovoga događaja, službenici Uprave policije u koordinaciji sa Višim državnim tužilaštvom u Podgorici, preduzimaju intenzivne izviđajne mjere i radnje, a o čijem toku i ishodu će javnost biti blagovremeno obaviještena - saopštili su danas iz Uprave policije.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. jun 2024 18:19