Vesna Medenica / - DAN PORTAL
30/11/2023 u 09:55 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SDT traži pritvor za Milorada Medenicu: Potvrda da je na injekcionoj terapiji nije opravdanje

Odbrana optuženih koji se nalaze u pritvoru predložila je ukidanje pritvora, uz ukazivanje da su optuženima povrijeđena prava zagarantovana Ustavom, međutim sud je i ovog puta, nakon kraće pauze odlučio da odbije predlog odbrane

Suđenje bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici i drugima odloženo je danas u Višem sudu u Podgorici zbog odsustva okrivljenih Marka Popovića i Milorada Medenice. Njihovi branioci dostavili su sudu izvještaje ljekara, u kojima se navodi da zbog lošeg zdravstvenog stanja ne mogu prisustvovati glavnom pretresu.

Državni tužilac upućen na rad u Specijalno državno tužilaštvo Vukas Radonjić predložio je da sud odredi pritvor okrivljenom Miloradu Medenici.

- Okrivljeni Mednica je uredno obaviješten, za mene potvrda da je na injekcionoj terapiji nije opravdanje, istakao je tužilac Radonjić.

Sud će se naknadno izjasniti, nakon vještačenja dostavljene medicinske dokumentacije.

Prethodno je postupajuća sutkinja Nada Rabrenović pročitala izvještaj izabranog doktora Doma zdravlja Kolašin, u kojem se navodi da je Milorad Medenica opravdano odsutan radi liječenja i injekcione terapije.

Branilac Marka Popovića, advokat Damir Lekić, kazao je da je njegov branjenik imao operacioni zahvat na nozi, zboč čega nije mogao doći, a osim dostavljene dokumentacije kazao je da će sudu predatni dodatnu. Tužilac Radonjić je predložio da se odredi odmah vještačenje, kako bi vještak utvrdio da li je Popović sposoban da prisustvuje glavnom pretresu

Inače, sutkinja Rabrenović pročitala je izjašnjenje vještaka medicinske struke Nemanje Radojevića u kojem se navodi da su okrivljeni Luka Bakoč i Marko Popivić bili sposobni da prisustvuju prethodnom ročištu, uprkos bolestima za koja su dostavili opravdanje.

Odbrana optuženih koji se nalaze u pritvoru predložila je ukidanje pritvora, uz ukazivanje da su optuženima povrijeđena prava zagarantovana Ustavom, međutim sud je i ovog puta, nakon kraće pause, odbio predlog odbrane.

Ovim predmetom obuhvaćeno je 15 fizičkih i jedno pravno lice. Podsjećamo, Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv okrivljenih Miloša i Vesne Medenice, Darka LalovićaVasilija PetrovićaBojana Marka PopovićaMarka VučinićaMilorada MedeniceLuke BakočaPetra MilutinovićaIvane KovačevićRadomira RaičevićaMarjana BevenjeSteva Karanikića Gorana Jovanovića i „Kopad Company“ DOO Nikšić. Optužnica protiv 15 lica je podignuta za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, produženo krivično djelo krijumčarenje, produženo krivično djelo davanje mita, primanje mita, zloupotreba službenog položaja, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, teška tjelesna povreda i sprečavanje dokazivanja. Predmet protiv Medenice i drugih spojen je sa postupkom protiv Vojina Perunovića i Jovana Mikovića, okrivljenih za stvaranje kriminalne organizacije i krijumčarenje.

Nakon što je sud usvojio predlog odbrane, Vesni Medenici i suspendovanoj sutkinji Privrednog suda Milici Vlahović-Milosavljević sudi se u odvojenom postupku. Glavni pretres u tom predmetu još nije počeo. Vlahović se tereti da je kao službeno lice i javni funkcioner, sudija Privrednog suda Crne Gore, krajem 2018. i početkom 2019. godine pod pritiskom bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice zloupotrebila službeni položaj.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 12:13