/ SAšA SINđELIć - FOTO: SKRINšOT ILUSTRACIJA
28/11/2022 u 10:52 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sinđelić sudu poslao uvredljiv dopis: Mandića i Kneževića prozvao "udbašima"

Sudija Zoran Radović je ukazao na manjkavost Zakona o krivičnom postupku kojim nije predviđen način kazne za onoga ko krši disciplinu u postupu putem dopisa

Suđenje u ponovljenom postupku grupi koja se tereti za izazivanje nereda na dan parlamentarnih izbora 2016. godine , poznatijem kao "državni udar" ili "terorizam u pokušaju" i danas je odgođeno. Sudija Zoran Radović je uvažio predlog optuženih Milana Kneževića i Andrije Mandića da imaju poslaničke obaveze u Skupštini Crne Gore povodom izbora sudije Ustavnog suda. 

Sudija je prisutne obavijestio da je svjedok saradnik Aleksandar Saša Sinđelić sudu dostavio podnesak koji je uvredljive sadržine za Mandića i Kneževića. U dopisu Sinđelić Mandića i Kneževića naziva uvredljivim riječima i u vredljivom kontekstu im se obraća, na šta je sud ukazao. 

Sudija Zoran je, između ostakog, naveo da je Sinđelić u pismu napisao da su Mandić i Knežević "udbaška mafija".  Sinđelić je u dopisu poručio da je zbog odugovlačenja postupka u kojem je on svjedok saradnik podio krivične prijave protiv Mandića i Kneževića. Sudija Zoran Radović je kazao da su te prijave odbačene. Portal Dan neće citirati sadržaj pisma Sinđelića. 

Sinđelić je dopis poslao iz hrvatskog zatvora u kojem se nalazi. Na kraju dopisa je naveo "slava Rusiji".Sudija Zoran Radović je ukazao na manjkavost Zakona o krivičnom postupku kojim nije predviđen način kazne za onoga ko krši disciplinu u postupu putem dopisa.

Podsjećamo, Apelacioni sud je ranije  ukinuo presudu kojom je 13 optuženih osuđeno na ukupno oko 70 godina zatvora. Postupak je vraćen na ponovno suđenje Višem sudu u Podgorici pred izmijenjenim sudskim vijećem. 

Ranije je sudija Suzana Mugoša je prilikom izricanja presude, pored ostalog, navela da su ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov od 2016. godine formirali kriminalnu grupu u Srbiji, Rusiji i Crnoj Gori koja je trebalo da izvrši kriminalna djela kako bi zastrašili građane Crne Gore, ugroze život i tijelo građana i ozbiljno ugroze osnovne ustavne, političke i društvene strukture Crne Gore. Uovom predmetu svjedok saradnik bio je Saša Sinđelić.

Eduard Šišmakov je prvostepenom presudom, koja je ukinuta, osuđen je na 15 godina zatvora, Vladimir Popov na 12, lideri opozicionog Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević na po pet godina zatvora, a Bratislav Dikić na osam godina zatvora. Predrag Bogićević i Nemanja Ristić ukinutom presudom bili su osuđeni na po sedam godina robije. Mihajlo Čađenović bio je osuđen na godinu i šest mjeseci, Branka Milić državljanka Srbije koja je sa suđenja pobjegla u ambasadu Srbije, bila je osuđena na tri godine zatvora. Milanu Dušiću je bila izrečena kazna na godinu i po zatvora, Dragan Maksić bio je osuđen na godinu i devet mjeseci, Srboljub Đorđević na godinu i po, a Kristina Hristić bila je osuđena na uslovnu kaznu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 08:01