/ foto dan
27/12/2023 u 08:38 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Šišić predat BiH na izdržavanje kazne: Osuđen na 40 godina zbog ubistva dječaka

Prema navodima optužnice, okrivljeni Šišić i Jelena Jovović su 4. februara 2018. godine, u kući optužene u Podgorici, zajedno ubili dječaka kojeg su prethodno zlostavljali počev od novembra 2017. godine

Juče je, u organizaciji NCB Interpol-a Podgorica, uz podršku Sektora policije posebne namjene, realizovan transfer osuđenog lica Nermina Šišića, državljanina Bosne i Hercegovine. Prema navodima optužnice, okrivljeni Šišić i Jelena Jovović su 4. februara 2018. godine, u kući optužene u Podgorici, zajedno ubili dječaka kojeg su prethodno zlostavljali počev od novembra 2017. godine.

Šišić je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 40 godina koju mu je izreklo vijeće Višeg suda u Podgorici zbog izvršenog krivičnog djela teško ubistvo.

Убили дијете, па се жалили на пресуду

- Nakon što je Kantonalni sud u Tuzli u ime Federacije Bosne i Hercegovine priznao presudu Višeg suda u Podgorici, ovo lice je predato policijskim službama Bosne i Hercegovine na dalje izdržavanje kazne zatvora u Bosni i Hercegovini čiji je Nermin Šišić državljanin- navode iz policije.

Vijeće Vrhovnog suda potvrdilo je krajem 2022. godine drugostepenu presudu Apelacionog suda, kojom je okrivljeni Nermin Šišić osuđen na 40 godina zatvora zbog ubistva petnaestomjesečne bebe. Majka bebe, okrivljena Jelena Jovović osuđena je na 20 godina zatvora.

Apelacioni sud je ranije potvrdio presudu Šišiću, kojom ga je prvostepeni Viši sud osudio na 40 godina zatvora. Navodi se da je okrivljeni od 2. do 4. februara djetetu zadao najmanje petnaest udaraca u predijelu glave i tijela, kao i da je izvazvao prelom kosti lobanje.

VJEŠTAČENJEM UTVRĐENO ZLOSTAVLJANJE

Tokom vještačenja u predmetu za ubistvo petnaestomjesečnog djeteta utvrđeno je da je u zlostavljanju učestvovala i majka Jelena Jovović. Iz tužilaštva je ranije saopšteno da su Nermin Šišić i Jelena Jovović zajednički lišili života dijete koje su prethodno zlostavljali u periodu između novembra 2017. godine i 4.2.2018. godine. To su učinili tako što su dijete u više navrata stezali u predjelu vrata i ušnih školjki i udarali ga u predjelu glave i lica, da bi u kući, 4.2.2018. godine djetetu zajednički zadali najmanje 15 udaraca pesnicama u predjelu glave, nanoseći mu teške i po život opasne tjelesne povrede. Zbog tih povreda dijete je preminulo 5.2.2018. godine oko 5 časova.

Viši državni tužilac Zoran Vučinić kazao je prilikom provjere optužnice pred vijećem Višeg suda da dokazi prikupljeni u fazi istrage potvrđuju osnovanu sumnju da su okrivljeni počinili djelo koje im se stavlja na teret.

– ​Po­sto­je osno­vi sum­nje da su Šišić i Jovovićeva iz­vr­ši­li kri­vič­na dje­la ko­ja im se sta­vljaju na te­ret tako ­što je Šišić u du­žem pe­ri­o­du fi­zič­ki zlo­sta­vljao petnaestomjesečno di­je­te, te da je ona tom pri­li­kom za­ne­ma­ri­la svo­je za­ko­nom pro­pi­sa­ne po­ro­dič­ne oba­ve­ze, usled če­ga je di­je­te za­do­bi­lo te­ške tje­le­sne po­vre­de opa­sne po ži­vot, od ko­jih je 5.2.2018. go­di­ne pre­mi­nu­lo na odje­ljenju Dje­či­je bol­ni­ce KCCG. Osum­njičeni par je kritičnog dana po­zvao Hit­nu po­moć, ko­joj su pri­ja­vi­li da je be­ba u te­škom stanju. Lje­ka­ri su od­mah po­stu­pi­li po pri­ja­vi i be­bu su do­ve­zli u Dje­či­ju bo­lni­cu. Dječak je do­ve­den bez zna­ko­va ži­vo­ta, ali je re­a­ni­ma­ci­ja uspje­la. Od­mah na­kon to­ga je smje­šten na Odje­ljenje in­ten­ziv­ne nje­ge. Ipak, sjutradan je pod­le­gao po­vre­da­ma od bru­tal­nog pre­bi­ja­nja od strane očuha – navodi se u optužnici.

Lje­ka­ri su od­mah po­zva­li po­li­ci­ju, ko­ju su oba­vi­je­sti­li da po­vre­de be­be uka­zu­ju na čvr­stu sumnju da je zlo­sta­vlja­na. Po­li­ci­ja je od­mah pri­ve­la Šišića i Jovovićevu, ko­ji su od­bi­ja­li kri­vi­cu, ali je vi­še­ča­sov­no sa­slu­ša­nje i pre­do­ča­vanje do­ka­za ipak di­je­lom na­ve­lo osum­njičene da pro­go­vo­re o stra­vič­nom do­ga­đa­ju.

Jo­vo­vi­će­va je tu­ži­o­cu is­pri­ča­la da je Ši­šić kod nje sta­navao, a da je nje­nog si­na po­čeo da mal­tre­ti­ra u no­vem­bru. Opi­sa­la je i šta se de­ša­va­lo u ne­djelju pri­je ne­go što je di­je­te ho­spi­ta­li­zo­va­no s te­škim po­vre­da­ma. Ispričala je da se dje­čak pro­bu­dio oko 10 sa­ti i da je pri­mi­je­ti­la da je po­span i ma­lak­sao. Oko 12 sa­ti po­šli su na br­do Lju­bo­vić, gdje ga je Ši­šić iz­va­dio iz ko­li­ca jer je htio da di­je­te ho­da. Ka­ko dje­čak zbog ma­lak­sa­lo­sti to ni­je mo­gao, Ši­šić ga je sta­vio na će­be, a po­tom ga uda­rio otvo­re­nom ša­kom u pred­je­lu usta. Na­kon to­ga, kako je ispričala, di­je­te je pot­pu­no ma­lak­sa­lo, pa je Ši­šić po­zvao Hit­nu po­moć. Po do­la­sku Hit­ne po­mo­ći, Ši­šić je oti­šao sa dje­ča­kom, dok je ona oti­šla kod kom­ši­ni­ce, ko­joj je re­kla da joj sin ni­je do­bro, da ne da­je zna­ko­ve ži­vo­ta, pa je za­tim s njom oti­šla do Dje­či­je bol­ni­ce.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 19:45