Ilustracija / foto: Lazar Ružić, Dan
07/10/2024 u 13:49 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

“Skaj” komunikacija zakonit dokaz u Hrvatskoj: Prva pravosnažna presuda

Visoki kazneni sud u Hrvatskoj donio je pravosnažnu presudu kojom su potvrdili da je "skaј" komunikacija zakoniti dokaz, koji se može koristiti u krivičnim postupcima u tamošnjem pravosudnom sistemu.

Kako navodi Slobodna Dalmacija, pravosnažnom presudom Visokog kaznenog suda konačno je zauzet pravni stav oko pitanja koje je mjesecima mučilo sve one koji se nalaze iza rešetaka u Hrvatskoj u okviru raznih zločinačkih organizacija, a koji su uhapšeni nakon analize komunikacija vođenih preko kriptovaane aplikacije SKY ECC.

– Svi oni nadali su se da će dokazi koje je USKOK prikupio na temelju analize komunikacije, koju su preko kriptirane SKY ECC aplikacije vodili članovi, a koja je pribavljena pomoću evropskih istražnih naloga od francuskih vlasti, biti proglašeni nezakonitim, piše Slobodna Dalmacija.

VDT: SKY komunikacija zakonit dokaz

Pravosnažnom presudom potvrđena je ranija odluka sudije za istragu splitskog Županijskog suda, koji je u februaru ove godine proglasio zakonitim dokaze koje je USKOK prikupio na osnovu analize komunikacije, koju su preko kriptovane SKY ECC aplikacije vodili članovi međunarodne organizacije na čelu sa uhapšenim zagrebačkim građevinskim preduzetnikom Nenadom Petrakom, a koji je usko sarađivao i sa crnogorskim "kavačkim klanom".

Asanović: Skaj dokaz u zavisnosti od načina pribavljanja

Nakon donošenja pravosnažne presude da je "skaј" zakonit dokaz, USKOK je prošle sedmice podigao optužnicu protiv kriminalne organizacije Nenada Petraka, koji je krajem prošle godine uhapšen u Turskoj, a potom izručen hrvatskim vlastima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
07. oktobar 2024 13:50