/ - Фото: СДТ
16/11/2021 u 10:26 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шкаљарци прво хтјели да убију Станишића, његов одлазак на робију им "пореметио" план

Након тога, како сумња СДТ, Вукадиновић Јанко му је рекао да Кашћелан 22. јануара и 2. фебруара има заказано суђење и да ће са том бомбом њега да убију

У предмету против дјела криминалне организације „шкаљарски клан“, у којем је Специјално државно тужилаштво  обезбједило заштићеног свједока који је у оптужници означен под називом „Каменко Куч“, откривени су детаљи дјеловања ове криминале групе, о чему је портал Дан раније и писао.

ДЕТАЉИ ИСТРАГЕ: Шкаљарци организовали више група које су мотриле на Кашћелана, „поуздани извор“ јавио за одлагање суђења

На основу исказа овог свједока, откриле су се бројни детаљи о планирању криминалних радњи и убистава. Поред Слободана Кашћелана, Вељка Беливука и Марка Миљковића, мета шкаљараца био је и, како је у докукменту истраге наведено, "Гиле Станишић".

-За експлозив који је био набављен, а према Јанковом казивању и комуникацији коју су имали преко криптованог телефон, прво је са тим требало да се убије Гиле Станишић и то тако што би му се испред његове куће или на неким семафорима та бомба закачила за ауто, за што су требали да добију 170.000 до 200.000 еура.Према плану мотор којим би се ово дјело извршило требало је да вози Игор Маговчевић, а саму бомбу ову са магнетом на ауто требао је да постави Каменко Куч. У међувремену Маговчевић одлази у затвор исто као и Станишић па се од тога одустаје- наводи се у документу итсраге, исказу свједока,  у којем је портал Дан имао увид.

ЕКСКЛУЗИВНО: Како су шкаљарци планирали бјекство из затвора-"Командиру дали 1000 еура за конопце и куке"

Након тога, како сумња СДТ,  Вукадиновић Јанко му је рекао да  Кашћелан  22. јануара и 2. фебруара има заказано суђење и да ће са том бомбом њега да убију.

-Према плану који је смислио Вукадиновић Јанко требали су да Кашћелана сачекају на цетињским семафорима и да му се закачи бомба на ауто. За то су требали да добију 500.000 еура. Иначе, с обзиром да је Иван Маговчевић завршио у затвору, остало је на Јанку Вукадиновићу да нађе возача а и даље је остало на снази  договор од раније да бомбу на ауту закачи Каменко Куч, за ког свједок сарадник наводи да му је рекао да он то хоће да ради-наводи су из поменутог документа у исказу свједока сарадника.

И овај план је пропао због тога што је Кашћелану одложњно суђење. 

ДЕТАЉИ ИСТРАГЕ: Шкаљарци планирали да "одеру" Беливука и Миљковића, "метак у главу" па бјекство у шуму

- У даљем наводи да како је и ово пропало, Јанко Вукадиновић је или добио наређење или информације да у Тивту долази Веља Невоља, однос Беливук и његов друг Миљковић. Јанко Вукадиновић је тада смислио план да Каменко Куч оде Тиват гдје ће на Аеродрому убити Беливука, а ако буде могао и Миљковића. Јанко Вукадиновић је подвукао да је најважније да се убије Беливук. За убиство Беливука нуђено је 700.000 еура а за убиство Миљковића 300.000-детаљи су из истраге против шкаљараца.

Из затвора планирао ликвидације

Специјални тужилац Саша Чађеновић потврдио је раније писања „Дана“ да је спријечена планирана ликвидација импровизованом експлозивном направом. Према незваничним информацијама, СДТ терети Јанка Вукадиновића да стоји иза планираних ликвидација која су требале да буду извршене у Подгорици и Тивту. Ради се о експлозивој направи велике разорне моћи, убојно дејство у пречнику 100 метара, укупне тежине 5,8 килограма, од чега су у исту била смјештена око 3,2 килограма пластичног експлозива.

Према до сада прикупљеним доказима, била је припремљена за качење на кров возила у покрету. Ухапшени су Т.Х., М.М. и И.Д. због сумње да су извршили кривична дјела стварање криминалне организације, а Т.Х. и М.М. су осумњичени и за недозвољено држање оружја и експлозивних материја.

У предмету под радним називом „Мета 1“, службеници СБПОК, у сарадњи са колегама из херцегновске и подгоричке полиције, спријечили су дјеловање криминалне организације која је имала за циљ да убије најмање три особе.

– Једно лице је требало да буде лишено живота у Подгорици 22. јануара, док су друга два лица требало да буду лишена живота на аеродрому у Тивту истог дана у јутарњим часовима. Специјално државно тужилаштво донијело је наредбу о спровођењу истраге у кривичном предмету формираном по кривици В.Ј. (Вукадиновић Јанко) и других због кривичних дјела стварање криминалне организације, тешко убиство у покушају и недозвољено држање оружја и експлозивних материја – казао је Чађеновић.

У Тивту су, као је истрага утврдила, требали да буду убијени Вељко Беливук и Марко Миљковић, због чега су ухапшени Радована Станишић, Миле Јовановић и још једна особа. У Будви је припремана ликвидација Марка Лјубише Кана, за шта се терете ухапшени српски држављани Лазар Илић и Страхиња Савић, док организатор те криминалне групе није идентификован. У наставку акције ухапшен је и Г.М.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 07:16