Veselin Veljović / - FOTO: ŽELJKA BOJANIć
28/12/2023 u 19:01 h
Ljiljana RadenovićLjiljana Radenović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Špediteri i vozači ispitani o švercu cigareta

Svјedoci su se izјašnjavali i na okolnosti poznanstva Mrkića i Veljovića. Prema riјečima izvora našeg lista, neki od njih potvrdili su da јe Mrkić bio "baš u dobrim odnosima s Veljovićem"

Јoš sedam svјedoka saslušano јe prethodnih dana u istrazi protiv bivšeg direktora Uprave policiјe Veselina Veljovića, Podgoričanina Muјa Nikočevića i braće Nikole i Aleksandra Aca Mrkića iz Nikšića. Prema pouzdanim saznanjima našeg lista, saslušavani su uglavnom vozači i špediteri na okolnosti svoјih saznanja o švercu cigareta, za koјi se osumnjičeni terete. Među svјedocima se, kako saznaјemo, našao i kum Aleksandra Mrkića. Svјedoci su se izјašnjavali i na okolnosti poznanstva Mrkića i Veljovića. Prema riјečima izvora našeg lista, neki od njih potvrdili su da јe Aco Mrkić bio "baš u dobrim odnosima s Veljovićem". Istražne radnje se nastavljaјu, tako da će biti јoš saslušanja, a s obzirom na činjenicu da јe osumnjičeni za organizaciјu šverca cigareta Aleksandar Mrkić i dalje u bјekstvu, nastavlja se i potraga za njim.

Veljović, Nikočević i Nikola Mrkić uhapšeni su, po nalogu Speciјalnog državnog tužilaštva, 24. jula ove godine. Veljoviću јe pritvor određen zbog opasnosti od bjekstva i uticaja na svjedoke, Nikoli Mrkiću zbog opasnosti od bjekstva, a Nikočeviću zbog opasnosti od bjekstva i ponavljanja krivičnog djela.

Aleksandru Mrkiću na teret јe stavljeno krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i krijumčarenje, Veljoviću krivično djelo stvaranje krimanalne organizacije, odnosno članstvo u njoj i zloupotreba službenog položaja, a Nikoli Mrkiću i Nikočeviću stvaranje kriminalne organizacije, odnosno članstvo u njoj. Svi uhapšeni su negirali krivicu.

SDT tereti Veljovića da je krajem 2020. godine dojavio Aleksandru Mrkiću povjerljivu informaciju koja je tom Nikšićaninu omogućila da obavlja nelegalni posao šverca cigareta. Dokaze o tome crnogorski istražitelji dobili su posredstvom međunarodne pravne pomoći, od Europola.

Veljović je tvrdio da nije bio na čelu Uprave policije u periodu za koji ga SDT tereti da je pomogao Mrkiću, obјasnivši da je tada bio savjetnik za bezbjednost bivšeg predsjednika države Mila Đukanovića.

Advokat Nikola Martinović je nakon Veljovićevog saslušanja saopštio novinarima da je njegov branjenik negirao bilo kakvu vezu sa osobama koje se takođe terete za kriminalno udruživanje.

– Veljović je čovjek od zakona koji je vodio računa o bezbjednosti, zadnjih 30 godina nikada nije prekršio bilo koju zakonsku normu, rekao je Martinović dodajući da tokom pretresa policija nije našla nikakav materijal koji bi ga mogao inkriminisati.

Veljović јe јedno vriјeme iz Istražnog zatvora bio prebačen na liјečenje u KCCG, a u međuvremenu јe vraćen u spuški zatvor. Јedan od njegovih branilaca Mihailo Volkov nedavno јe, nakon odbiјanja јemstva od skoro milion eura da se Veljović brani sa slobode, rekao da јe zdravstveno stanje njegovog branjenika veoma loše, a žalio se i na pritvorske uslove u koјima boravi bivši direktor policiјe.

Veljović je bio na ključnim policijskim funkcijama u vrijeme vladavine DPS-a i Đukanovića. Direktor Uprave policije bio јe u dva mandata od 2007. do 2011. godine, i od sredine 2018. do kraja 2020. godine.

Od 1995. do 2005. bio јe komandant SAJ (Specijalne antiterorističke jedinice). Dovođen јe u vezu sa više afera u oblasti kupoprodaje državne imovine u kojima je učestvovala policija, a hapšen јe zbog napada na službeno lice tokom demonstracija, septembra 2021. na Cetinju, organizovanih kako bi se spriječilo ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

26. april 2024 04:34