Шушкавчевић (фото: Портал Аналитика) / - Портал Аналитика
02/11/2021 u 10:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шушкавчевић: Синдикат УП није приватна фирма, покренућемо поступак против Рмандића

On је навео, да читајући Рмандићев текст, стиче се утисак да је Синдикат Управе полиције приватна фирма, што никако не може бити истина

Након што су чланови Синдиката Управе полиције Игор Рмандић и Горан Караџић покренули петицију за смјену предсједника Младена Шушкавчевића, он је реаговао и навео да је њихов допис пут  неистина, нетачних и измишљених података, што никако не осликава право стање ствари, нити доприноси добро службеницима безбједносног сектора у Херцег Новом, као ни овој службу у цјелини.

Додаје да  Игор Рмандић веома добро зна да се ова питања рјешавају на органима Синдиката али је то свјесно урадио како би урушио углед и јединство Синдиката Управе полиције и њему лично нанио штету како у служби, тако и у јавности.

 - Због свега реченог у његовом обраћању јавности, а ово није први пут да тако нешто ради, биће покренут поступак одговорности пред органима Синдиката УП због непридржавања и непоштовања одредби Статута. Игор Рмандић прича о поштењу а сам је у тексту потврдио његову нескривену намјеру да, мимо свих прописа, заједно са синдикалним представником СО ЦБ ХН траже неког новог, њима знаног извођача који би задовољио те њихове планиране активности. Обзиром да Игор Рмандића интересују чињенице о стану који сам путем расподјеле добио у Подгорици 2012 године, иако он то добро зна, овим путем га јавно информишем да сам свој стан добио по истим условима који су важили за остале колеге који су добили станове у тој згради - наглашава Шушкавчевић.

Чланови Синдиката Управе полиције: Оставка Шушкавчевића најбоље рјешење за све

Подсјећа, да је "исти тај борац за правду “борећи се за права својих колега” на једној од редовних сједница Главног одбора, је предсједавајућем написао и предао захтјев за додјелу кредитних средстава, који му је на истој и одобрен."

Шушкавчевић је навео, да читајући Рмандићев текст, стиче се утисак да је Синдикат Управе полиције приватна фирма, што никако не може бити истина.

 - Синдикат УП је добровољна, нестраначка и невладина организација која заступа интересе запослених у Управи полиције и МУП-у, и која се бави социо-економским питањима запослених и рјешавањем њихових стамбених потреба. Није нескромно поменути да смо за четири године нашег рада ријешили стамбена питања за преко 700 запослених што додјелом кредитних средстава (укупно 196 стамбених кредита) што куповином стана по повољним условима (преко 500 расподијељених станова) - нагласио је Шушкавчевић.

Он је истакао да су синдикати МУП-а, УП и АНБ служби формирали заједнички Синдикат (СБИ) који је између осталог бави и са солидарном стамбеном градњом.

 - Како би ријешили дугогодишњи проблем стамбеног збрињавања запослених у Херцег Новом, уложен је веклики труд како би пронашли адекватну грађевинску парцелу на којој би се градио објекат којим би се ријешило стамбено питање за 32 службеника који су још давне 2013 добили одлуке Синдиката УП за куповину стана по повољним условима у планираном објекту који је требао да се гради на катастарској парцели бр. 579/1 уписаној у лист непокретности број 461. Како се на поменутој парцели ни до данас нису стекли услови за градњу стамбеног објекта због имовинско правних проблема, а уважавајући захтјеве за тражење нове локације од колега који су у том објекту требали добити стан, покренули смо активности за рјешавање овог питања - објаснио је Шушкавчевић.

Како је, како додаје,  Општина Херцег Нови у мају 2020 године расписала јавни оглас за прикупљање понуда за најбољи модел за избор суинвеститора за изградње стамбеног објекта на локацији “Топла”  КП 545/8, СБИ се јавио и понудио предлог одрживог модела са којим би се ријешила стамбена питања 32 наша запослена, док би се за Општину и власнике предметне парцеле обезбиједила њихова потраживања на начин да то не утиче на цијену коштања м2 наших запослених.

 - Након више од годину дана вођени су преговори са власницима предметне парцеле и Општином Херцег Нови, да би на крају то резултирало потписивањем тројног уговора којим су дефинисана права и обавезе све три стране, а по којем СБИ-у припада 32 стамбене јединице, што је и био наш крањи циљ. Приступило се изради Идејног па Главног пројекта и на тај начин овај пројекат добија своју праву вриједност - додаје он.

Шушкавчевић напомиње да је вриједност ове уступљене грађевинске парцеле процијењена на 1.200.000 еура и да то представља допринос Општине и власника парцеле, па им се овог пута јавно захваљује на помоћи и подршци коју су нам дали како би напокон ријешили стамбена питања за 32 запослена.

 - Оно што сада јесте проблем је плаћање комуналног опремања земљишта које по првим процјенама достиже износ од око 350.000 еура које је неопходно обезбиједити у што краћем року како би Главни пројекат био ревидован, тј. како би добили сагласност за грађење стамбеног објекта. Једино ово може бити проблем за покретање градње објекта јер смо Главним пројектом испоштовали све предвиђене услове. СБИ је већ покренуо иницијативу код Владе Црне Горе, Министартва финансија и социјалног старања и код ресорно министраства (МУП-а) како би се на најбољи могући начин обезбиједила недостајућа средства за плаћање комуналних услуга, обзиром да је Законом о планирању простора и изградњи објеката укинута одредба којом су синдикати  били ослобођени плаћања услуга комуналног опремања грађевинског земљишта - наводи он.

Нада се да ће првенствено Влада Црне Горе дати свој допринос да се ово питање ријеши што повољније за запослене.

 - СБИ-а је расписао два јавна огласа за финансирање и изградњу стамбеног објекта на предметној локацији у Игалу. Од будућег извођача тражено је  финансирање изградње по систему “кључ у руке” са свим додатним трошковима а то су трошкови за регионални водовод, за грађевински надзор радова, за уређење терена око објекта, за прикључак на водоводну, електро и канализацијону мрежу, за етажну разраду објекта, као и обезбијеђење законске гаранције од двије године за занатске радове и скривене недостатке и 10 година на статику објекта - тврди он.

Према ријечима Шушкавчевића, на други оглас достављена је само једна званична понуда и то од реномиране фирме “РОМИНГ” ДОО из Никшића. Уговор о грађењу још увијек није потписан јер, додаје он, то није могуће док се не ријеши питање плаћања комуналног опремања грађевинског земљишта, тако да преговори још увијек трају.

 - Оно што је од самог почетка била наша тежња је да обезбиједимо што повољнију цијену м2 за наше запослене на чему ћемо истрајати. Главни приблем је чињеница да, свјесни платежне моћи наших колега и великих поскупљења грађевинског материјала, морамо тражити најбољи модел изградње тако да цијена коштања м2 стамбеног простора за наше запослене не буде већа од 900 €/м². На  ову цијену је могуће утицати уколико би Влада Црне Горе одобрила новчана средства на име годишње подршке за рјешавање стамбених питања запослених у безбједносним службама, а коју су већ добили синдикати који се баве овом проблематиком. СБИ је већ упутио захтјев према Влади па очекујемо повратну информацију у вези тога - истиче он.

Такође, како додаје, на цијену је могуће утицати и са обезбјеђивањем повољних камата за стамбене кредите што већ и чинимо.

 - Морам напоменути да овај пројекат неби био изводљив да Општина ХН није направила озбиљне уступке. Од реализације овог пројекта зависи и репутација наших синдиката јер уколико СБИ-а успије да реализује овај пројекат, имамо чврста обећања да ће Општина Херцег Нови врло брзо са нама ући у неки нови заједнички пројекат стамбене градњу за запослене у безбједносном сектору - увјерава он.

Шушкавчевић напомиње да све наведене информације дословно пресликавају све до сада урађено по питању реализације овог пројекта.

 - Одговорно тврдим да су све радње спроведене од стране СБИ-а у овом пројекту урађене у складу са законом, што је веома лако и провјерити. Уколико дође до застоја у реализацији пројекта, односно да се овај пројекат не реализује, сматрам да је директно одговаран аутор текста на који дајем ово реаговање - тврди он.

Нада се да ћемо планирани пројекат спровести на задовољство свих нас, а посебно тридесетдвоје њихових колега који већ скоро деценију чекају рјешавање стамбеног питања.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 04:26