/ фото: Жана Бојанић
30/05/2021 u 19:55 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Свједок сарадник: Побједник или губитник

Ипак, није све тако сјајно. Оно што је неповољна околност јесте то да некад због свједочења и озбиљности изнесених доказа може доћи до угрожавања живота свједока сарадника

Статус свједока сарадника, може се рећи, све је популарнији међу особама лишених слободе које надлежни органи сумњиче да су повезани са одређеним криминалним организацијама и кривичним дјелима. Онај ко добије тај статус губи "углед" у свијету криминала, а његов живот бива додатно изложен ризику. Тада му не пријети затворска казна, већ га вребају бивши сарадници и њима блиске особе. Док тужилаштво на то гледа као на олакшање у поступку и утврђивању кривице других, дојучерашње колеге свједока сарадника то сматрају издајом. За свједока сарадника, заштићеног свједока, олакшавајућа околност је право да не буде кривично гоњен. Али, зато мора да сарађује са надлежним органима и буде главни "играч" .

image
Увиђај - фото: Жељка Бојанић

Ипак, није све тако сјајно. Оно што је неповољна околност јесте то да некад због свједочења и озбиљности изнесених доказа може доћи до угрожавања живота. Тада се све мијења. Због тога су свједоци сарадници некад приморани да напусте мјесто у ком живе, да промијене своје свакодневне навике, па чак и идентитет. Међутим, да би исказ свједока сарадника био валидан мора бити поткријепљен доказима који из њега произилазе. Он има значајан утицај на пресуду.

Приликом саслушања свједока сарадника јавност је искључена, осим ако судско вијеће, на предлог државног тужиоца и уз сагласност свједока сарадника, не донесе друкчију одлуку. Када да изјаву да је сагласан да буде саслушан уз присуство јавности, та изјава се уноси у записник. Државни тужилац може предложити да се свједоку, његовом брачном другу, блиском сроднику или њему блиском лицу обезбиједи посебна заштита.

image
илустрација - фото: Управа полиције

Свједок сарадник не може бити лице за које постоји основана сумња да је организатор или вођа криминалне организације или групе. Свједок сарадник не може да не одговара на поједина питања, као други свједоци предвиђено је законом. Ако свједок сарадник не да исказ, или ако прије правоснажно окончаног поступка изврши ново кривично дјело, тужилац ће предложити укидање рјешења и покренути кривични поступак, и ако се у току поступка открије неко раније извршено кривично дјело организованог криминала.

Кривичним законом Црне Горе прописано је да тужилац може суду дати предлог да се као свједок саслуша припадник криминалне организације/групе који на то пристане против кога је поднијета кривична пријава или се против њега води кривични поступак за дјело организованог криминала.

image
Тужилаштво - фото: Жана Бојанић
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 04:02