/ ФОТО КОЛАЖ: Управа полиције
17/04/2022 u 10:00 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кланови до оружја преко појединаца: Знање о експлозиву стекли током рата у бившој Југославији

У Црној Гори као и осталим земљама Западног Балкана и даље постоје значајне количине оружја које се примарно везују за ватрено оружје из ратних сукоба са простора бивше Југославије

Криминални обрачуни црногорских кланова  „шкаљарског” и „кавачког”, у којима је од 2015. године страдало више од 50 мушкараца, изискују озбиљну организацију набавке оружја и експлозива који се користе за ликвидације жртава. Оно што је посебно важно и једном и другом клану јесте да сакрије трагове одакле је оружје набављено, као и ко је посредник, а ко главни извор. Сумња се да црногорски криминалци набављају илегално оружје из „непресушних” извора, најчешће из Албаније, Србије и са Косова. 

(ФОТО) Богата понуда илегалног тржишта: Аутоматско оружје 400, пластични експлозив 4.000 еура

Према извјештају Процјени опасности од тешког и организованог криминала у Црној Гори (SOCTA 2021), и поред чињенице да је у претходном периоду одузета значајна количина ватреног оружја у илегалном посједу, у Црној Гори као и осталим земљама Западног Балкана и даље постоје значајне количине ватреног оружја које се примарно везују за ватрено оружје из ратних сукоба са простора бивше Југославије.

Профил жаришта криминала Цетиња: Млади лака мета за нове чланове "шкаљараца" и "кавчана"

image
фото: Управа полиције

- У Црној Гори нијесу препознате организоване криминалне групе које своју доминантну криминалну активност усмјеравају на активности кријумчарења оружја, већ се у највећој мјери ради о индивидуалним случајевима у којима оружје није намијењено даљој препродаји већ искључиво служи са потребе припадника ОКГ. Најчешће се ради о кријумчарењу пиштоља, аутоматског оружја и експлозивних направа. Без обзира на чињеницу да Црна Гора у региону није препозната као територија – извора оружја које је намијењено кријумчарењу, а узимајући у виду чињеницу да су наведене криминалне активности међународног карактера, активности усмјерене на нелегалну трговину ватреним оружјем морају се третирати са посебном пажњом- наводе у извјештају.

Балкански картел појачао активности: Црна Гора транзитна земља за шверц кокаина

У појединим случајевима кријумчарење оружја је повезано са кријумчарењем наркотика и људи којом приликом се неријетко од истих актера користе исте кријумчарске руте. Обично се за кријумчарење ватреног оружја као модус користи транспорт легалних роба, али и кријумчарење у специјално изграђеним бункерима у путничким моторним возилима, аутобусима и др. превозним средствима.

(ВИДЕО) Глобални индекс криминала: Отпорност Црне Горе лоше оцијењена

image
фото: УПРАВА ПОЛИЦИЈЕ

И поред чињенице да органи обавјештајно безбједносног сектора улажу додатне напоре у циљу смањења количине ватреног оружја у илегалном посједу, чланови криминални група и оперативно интересантна лица и даље могу без значајнијих препрека доћи од ватреног оружја. Током претходног периода регистровани су појединачни случајеви конвертовања гасних/стартних пиштоља који су доступни у слободној продаји, а који након преправке добијају својство ватреног оружја и као такви могу послужити за извршење кривичних дјела.

image
фото: УПРАВА ПОЛИЦИЈЕ

- Анализом расположивих података, узимајући у обзир и чињеницу о постојању појединачних случајева конвертовања, може се закључити да модификовано ватрено оружје у Црној Гори тренутно не представља изражен безбједносни проблем, како због релативно малог броја случајева, тако и због чињенице да заплијењено модификовано ватрено оружје до сада није било коришћено за извршење тешких кривичних дјела против живота и тијела, али и због чињенице да због непоузданости наведеног оружја организоване криминалне групе не практикују модус набавке наведене врсте ватреног оружја- наводи се у извјештају.

Балканска рута: Рожаје центар за складиштење и дистрибуцију хероина

image
фото: УПРАВА ПОЛИЦИЈЕ

У дијелу који се односи на цијену ватреног оружја, мора се истаћи да се иста не може прецизно одредити и да варира у зависности од више фактора и околности, првенствено од понуде, односно доступности на илегалном тржишту.

image
фото: УПРАВА ПОЛИЦИЈЕ

- Поред ватреног оружја, висок безбједносни ризик представља и употреба импровизованих експлозивних направа јаке разорне моћи, најчешће састављених од више компоненти од којих се поједине које служе за активирање намијењене за свакодневну употребу у различитим ситуацијама. Регистровани су случајеви сарадње чланова организованих криминалних група из Црне Горе са лицима из земаља Западног Балкана која су током ратних дешавања у бившој Југославији стекла знање и искуство за прављење експлозивних направа, док су се у појединим случајевима, најчешће мање искусна лица која су врбована од стране организованих криминалних група за повезивање компоненти експлозивних направа едуковала кроз коришћење материјала доступних на интернету- наводе у извјештају.

image
фото: УПРАВА ПОЛИЦИЈЕ

Узимајући у обзир чињеницу да се код грађана Црне Горе и даље налазе значајне количине ватреног оружја у илегалном посједу, у претходном периоду спровођена је кампања „Поштуј живот, врати оружје“. У периоду трајања наведене кампање, грађани су добровољно вратили 1.934 комада различитих врста ватреног оружја, 1.058 дјелова од ватреног оружја, 264 минско – експлозивних средставаи више од 34.000 комада муниције различитог калибра.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 14:25