Влатко Ражнатовић
11/07/2021 u 09:07 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Таксиста "Сити таксија" газду пријавио за превару, па добио отказ

Ражантовићева пријава је неоснована, отпуштен је јер није долазио на посао, а задржао је пазаре, а у току је финансијска контрола на наш лични захтјев, казао је правник фирме "Сити такси" Ненад Штибљ

Подгоричанин Влатко Ражнатовић, таксиста "Сити таксија", пријавио је газду Горана Керкеза да му је мјесецима свакодневно узимао новац по непостојећем основу. Ражнатовић је у пријави навео да у том удружењу ради од јуна 2010. године, а да је уговор на неодређено добио 2019. године. Тим уговором је дефинисано да у том удружењу ради на радно вријеме од четири сата за шта ће примати накнаду од 111 еура. По интерном договору са власником фирме дневно плаћа износ од 10,26 еура на име трошкова диспечерске услуге, као и износ од 4,60 еура дневно на име трошкова за пензијско и социјално осигурање.

Ражнатовић је навео да су 1. фербуара од Керкеза обавијештени да је од тога дана почела са примјерном електронска фискализација код Пореске управе и да је потребно да му због тога од дневног пазара одвајају по 7 посто.

– Почевши од 1. фебруара, на крају сваког радног дана ја сам комплетан износ пазара, који је у просјеку око 70–80 еура давао секретарици која га је прослеђивала Керкезу, а он је након што обрачуна 7 посто и тај износ узме за себе, па одбије претходно наведене трошкове у износу од 14,86 еура, мени сјутрадан враћао преостали износ. Таква пракса је била и са другим возачима – навео је Ражнатовић у пријави.

Истакао је и да је у мају посумњао у Керкезове наводе о фискализацији, када је и сазнао да ниједно такси удружење није ушло у систем електронске фискализације.

– По мојој рачуници, за период од 1. фебруара до 5. маја када ме је Керкез искључио са мреже због тога што сам одбио да плаћам износ од 7 посто, Горану сам на име овог трошка дао укупно око 500 еура. Како је нас укупно 50 возача, који су му такође давали исти износ, преварио нас је за износ од око укупно 25.000 – навео је Ражнатовић.

Отпремница са туђим потписом

Ражнатовић је навео да је његов адвокат звао газду "Сити таксија" 23. маја, а да је овај рекао да ће се јавити када буде имао времена. Дан касније Ражнатовић је поднио пријаву, а 27. маја он и колега преко СМС поруке заказали су састанак са Керкезом за 31. мај. Керкез није дошао на састанак, што су Ражнатовић и колега му завели у архиву.

– Тога дана, лице које је запослено у фирми ме обавјештава да је мени спреман и преко Поште послат отказ, а да сам упозорење примио преко Поште. На моје инсистирање показао ми је, а ја сам сликао отпремницу на којој би требало да буде мој потпис. Тврдим да ја нијесам потписао отпремницу, као ни било ко из моје куће – тврди Ражнатовић.

Навео је и да је два дана касније добио отказ, али да је на њега уложио жалбу, чиме га је ставио ван снаге. Ипак, газда, како наводи, шаље ургенције Комуналној полицији, како би га спријечио да ради.

У изјави за "Дан" Ражнатовић тврди да је првог дана када није предао пазар искључен са мреже јер је "одбио да плаћа рекет".

– Након тога, покушавао сам више пута да ступим у контакт са Керкезом како бисмо договорили споразумни раскид уговора, али безсупјешно – каже Ражнатовић.

Правник из фирме "Сити такси" Ненад Штибиљ за "Дан" је казао да је Ражнатовићева пријава неоснована. Истакао је и да су једино такси удружење које је од првог дана примејне закона фискализовано. Што се тиче одлуке о уплати износа од 7 посто од дневног пазара, појашњава, у питању је пословна одлука, а тај новац је наплаћиван по основу ПДВ-а.

– Имамо свој програм који је прихватила Пореска управа. Сваки рачун за услуге одмах иде у Пореску. На наш захтјев у току је финансијска контрола у фирми – казао је Штибиљ.

Тврди и да је Ражнатовић противправно задржао неколико пазара, те да није долазио на посао данима, да су му они послали упозорење, али да није било ефекта, због чега је на крју добио отказ. Оцијенио је да је пријава поднесена да би се фирма омаловажавала, јер је препозната као веома успјешна у држави.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 12:07