/ ФОТО: КУРИР.РС, БЕОГРАДСКИ МЕДИЈИ, МУП РС
15/11/2021 u 12:46 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Убиство Бојовића и Видаковића: "Војиновић лажно свједочио да би спасио себе"

За наредно рочиште планирано је да путем видео линка из Београда свједочи сестра убијеног Николе Бојовића

У Подгоричком Вишем суду, сасалушањем свједока Бојанић (Малетић) Горана  из Београда, насатвљено је суђење за убиство Николе Бојовића у Београду и Милоша Видаковића у Будви. За повезаност са тим дјелом у подгоричком суду суди се Ратку Кољеншићу. Убијени Никола Бојовић је брат Луке Бојовића који важи за блиског сарадника шкаљарског клана. 

Свједок из Београда: Бојовић није убијен џабе, дошли смо у Црну Гору да се бранимо, тамо је крвна освета

Свједок Бојанић Малетић Горан, који је спроведен из КПЗ Панчево, путем видео-линка из београдског суда, казао је  да не зна ништа поводом ових навода оптужнице и извршених кривичних дјела. Он је казао да не познаје ни Луку Ђуровића, Јовановић Владимира, Филипа Кораћа.

Он је више пута указао суду да је свједок Милош Војиновић "склон измишљању прича и да је све лагао како би себи смањи казну, како би себе спасио".

Свједок: У ЦГ се није радило о ликвидацијама Бојовића и других, Лука нема везе са убиством Шарановића

Подсјећамо, на претходном рочишту и свједок Милош Делибашић је навео да је Војиновић лажно свједочио.

Мјере тајног надзора

Оптужени Кољеншић указао је пред подгоричким Вишим судом, на данашњем рочишту, да је Србији уступљен списак педмета гдје се налазе и мјере тајног надзора. Како је казао, ту се налазе и разговори између њега и покојног Слободана Шарановића. Он сматра да ти разговори треба да се чују и пред подгоричким судом, како би било јасније о чему је он са Шарановићем разговарао и да није био дио криминалне организације.

-Познато ми је само што је Милош Војиновић говорио на суду...Бојовић је убијен пар дана након што сам ја изашао из затвора. Био сам 24 сата под полицијском обрадом, нисам ишао у Јагодину по оружје, то је Војиновић лагао. Полицајци су хтјели да свједоче да нисам ишао али је тужилац то одбио. Војиновић је познат да измишља приче и да лаже. Дао је четири или пет различитих изјава. Ослобођен сам свега за шта ме он оптужио. Нисам долазио ни у Црну Гору...- казао је између осталог свједок Бојанић (Малетић) Горан.

Он је нагласио да оптуженог Кољеншића никад није видио. 

Локва крви и чауре

Суд је данас прочитао и дио писаних доказа, службену забиљешку с увиђаја лица мјеста гдје је убијен Никола Бојовић. Тако је на лицу мјеста убиства затечена локва крви од 1,20 метара и чаура у њој, више чаура, трагови од пројектила, кеса са кифлом из пекаре...на улици, код локве крви, пронађене су и наочаре, свјежан кључева и папирни нова...

-Војиновић је смишљао лажи да би сам себе спасио због убиства у Будви. Не може му се вјероват ни да је он убио Видаковића. Он је рекао да му је пуцао у груди а суд му је у Београду указао да је Видаковић убије с леђа- додао је свједок наводећи суду да се Војиновићу не може вјероват.

За наредно рочиште планиран је наставак саслушања свједока из Београда, међу којима је и сестра убијенго Николе Бојовића, Марина Бојовић.

ДЕТАЉИ ОПТУЖНИЦЕ

У оптужници Вишег државног тужилаштва наводи се да је Кољеншић од краја априла 2013. до 16. јула 2013. године на територији Црне Горе и Србије са умишљајем постао члан организоване криминалне групе, а коју су организовали сада покојни Шарановић и Делибашић, а чији су чланови постали Војновић, Славиша Новаковић и Горан Малетић (рођен Бојанић).

- Кољешић је 11. априла 2013. изнајмио стан у Улици војводе Миленка у Београду, изнајмио аутомобил како би заједно више дана прије извршења кривичног дела пратили кретање и устаљене навике оштећеног. Они су 29. априла 2013. у раним јутарњим часовима заједно дошли у Улицу царице Милице, па је окривљени Кољеншић покретом десне руке показао Цветановићу мјесто на коме је најпогодније да се сакрије и сачека оштећеног и убије га. Цветановић је сачекао долазак оштећеног око седам сати, кренуо му у сусрет и из аутоматског пиштоља рафално испалио 15 пројектила у главу и тијело сада покојног Бојовић Николе - наводи се у оптужници.

Оптужницом се наводи да су  Шарановић и Делибашић створили план, предузимали радње на скривању припадника групе, прибављали им лажне исправе, изнајмљивали станове ради скривања послије извршених кривичних дјела, обезбиједили новац за припрему и извршење кривичних дјела, оружје и муницију (аутоматске пиштоље и 500 комада муниције), организовали обуку у пуцању из ватреног оружја у месту Лијева Ријека, а све то ради вршења кривичног дјела убиство.

СУД У БЕОГРАДУ

Одлуком суда у београду српски држављани Саша Цветановић и Славиша Новаковић осуђени су на по 35 година затвора, док су Никшићанин Ратко Кољеншић и Београђанин Милош Делибашић добили по 30 година затвора због убиства Николе Бојовића у Београду и Милоша Видаковића у Будви.

Свједок сарадник Тужилаштва Милош Војновић осуђен је на 17 година затвора, а Горан Малетић (рођен Бојанић) на годину. Војновић је признао убиство Видаковића и закључио споразум са Тужилаштвом за организовани криминал који је прихватио суд. Њему је у казну од 17 година урачуната и ранија казна по другој правоснажној пресуди.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 00:20