Spuški zatvor, arhiva / FOTO: Ivan Petrović Ipe
02/07/2024 u 15:05 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ubistvo Boljevića ponovo pred sudom: Uvažena žalba Radulovića koji su osuđeni na 11 godina zatvora

Pred Vrhovnim sudom Crne Gore našao se slučaj ubistva Zorana Boljevića koje se dogodilo 2016. godine.

To je uslijedilo nakon što je  Ustavni sud uvažio žalbe branioca okrivljenih Zorana i Zdravka Radulovića i ukinuo presude od po 11 godina zatvora.

Oni su tada bili osuđeni da su u maju 2016.godine u Podgorici,zajedno sa svojim ujakom Danilom Jovanovićem pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju, sa umišljajem ubili Boljevića.

Apelacioni sud je u ovom slučaju ranije preinačio prvostepenu presudu kojom su Radulovići bili osuđeni na tri i dvije i po godine zatvora i to za krivično djelo nasilničko ponašanje kojim su ugrozili spokojstvo građana i javni red i mir.

Zbog preinačene odluke Raduloviću se žalili Ustavnom sudu koji je uvažio njihove žalbe.

Sa tom odlukom saglasni su advokati odbrane Zdravko Begović, Dragoljub Đukanović i Stefan Jovanović.

‘- Ono što je simpotomatično čudno, a u krajnjem nezakonito jeste što je protekao znatan vremenski period od kada je Ustavni sud donio ovu odluku, kojom ukinuta odluka pravosnažnosti osuđujuće presude, a naši branjenici se i dalje nalaze u zatvoru pri čemu posebno apsolfiramo da nijedan sud nije donio rješenje o određivanju pritvora. Dakle, naši branjenici iako ne postoji pravosnažno osuđujuća odluka se nalaze na izdržavanju kazne zatvora što je apsolutno neprihvatljivo i protivzakonito - kazao je advokat Jovanović u izjavi za medije.

Jovanović dodaje da se  odbrana tim povodom obraćala na više institucijalnih adresa, "međutim kranje bezuspješno".

- Mislim da je to pitanje kojim se zaista nadležni organi moraju pozabaviti, jer nje odatle izlazi pravna sigurnodst. Što se tiče samog događaja odbrana smatra da je odluka Višeg suda u Podgorici bila prava mjera ove krivično pravne stvari, a tom odlukom su naši branjenici bili su osuđeni za krivično djelo nasilničko ponašanje i na kazne zatvora. Ustavni sud Crne Gore upravo u tom pravcu izvlači utvrđenje da nižestepeni sudovi, odnoso Vrhovni sud koji je prihvatio odluku Apelacionog suda nije dao razloge koji bi nedvosmisleno upućivali na to da je umišljaj kod naših branjenika bio na lišavanje života oštećenog - smatra advokat Jovanović. 

Podsjećamo, Zoran Boljević ubijen je na terasi lokala „Laganini“u u Podgorici, 25. maja 2016. godine.

Prema optužnici, Zoran Radulović došao je do pokojnog Boljevića, pozdravio se s njim a potom ga, ničim izazvan, udario čašom po licu čime mu je nanio tjelesnu povredu.

- Nakon toga je nastavio da ga pesnicama udara po glavi i tijelu u čemu mu se pridružio i njegov brat Zdravko, naočigled zaposlenih i gostiju lokala. Pri tome su optuženi čitavo vrijeme pokazivali izrazitu grubost, drskost i bezobzirnost u fizičkom nasilju nad pokojnim Boljevićem u savladavanju otpora koji im je pružao dok je pokušavao da se odbrani od napada - navodi se u optužnici.

Pošto su Radulovići savladali pokojnog Boljevića, optuženi Jovanović je, kako je navedeno u optužnici,,,ostvario njihovu zajedničku odluku da se oštećeni liši života“, odnosno da u žrtvu ispali tri metka od kojih ga je jedan pogodio u glavu.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
02. jul 2024 15:08