Vrhovno Drzavno tuzilastvo / - SRDJAN_BOLJEVIC
28/03/2024 u 13:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Uvažen još jedan zahtjev za zaštitu zakonitosti VDT-a

Zahtjev za zaštitu zakonitosti VDT podignut povodom odluka koje su Viši i Apelacioni sud donijeli u korist okrivljenog S.Đ za neovlašćenu proizvodnju, držanje i prodaju narkotika uvažen je odlukom Vrhovnog suda Crne Gore.

Vrhovni sud utvrdio je da su Viši i Apelacioni sud, bitnom povredom odredaba Zakonika o krivičnom postupku, donijeli odluku da se u predmetu protiv S.Đ. izdvoje iz spisa predmeta izvještaj, nalaz i mišljenje sudskog vještaka”, naveli su iz Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT) u saopštenju za medije, navedeno je u saopštenju Vrhovnog državnog tužilaštva.

Na taj način su, kako je utvrdio Vrhovni sud, povrijedili zakon u korist okrivljenog.

Iz VDT-a su naveli da Viši i Apelacioni sud su, u konkretnom slučaju, pogrešno primjenili odredbe Zakonika o krivičnom postupku, u pogledu zakonskih pretpostavki koje treba da budu ispunjene, za sprovođenje radnje vještačenja u vidu dužnosti državnog tužioca da o vremenu i mjestu sprovođenja vještačenja obavijesti okrivljenog i njegovog branioca.

- Imajući u vidu činjenicu da je državno tužilaštvo donijelo naredbu o vještačenju digitalnih podataka sadržanih u mobilnim telefonima, Vrhovni sud utvrdio je da se osnovano zahtjevom za zaštitu zakonitosti ukazuje da radnji vještačenja stranke ne prisustvuju, već se samo naredba dostavlja strankama, kako bi u pogledu predmeta vještačenja mogle da stave svoje primjedbe i dopune na vrijeme, dakle prije početka vještačenja, kao i da u pogledu ličnosti vještaka podnesu zahtjev za izuzeće - naveli su iz VDT-a.

Iz VDT-a su kazali da po nalaženju Vrhovnog suda neobavještavanje o mjestu i vremenu provođenja dokaznih radnji – prikupljanje podataka iz mobilnih telefona, “ne predstavlja apsolutnu bitnu povredu krivičnog postupka”.

- Posebno ako se ima u vidu činjenica da se ista radnja na glavnom pretresu mogla ponoviti, kada bi odbrana bila u prilici da neposredno od vještaka zatraži bliža objašnjenja u slučaju eventualne potrebe, a koju prethodno nijesu konkretizovali, čime bi se otklonili nedostaci prethodnog postupanja. Vrhovni sud uzeo je u obzir i činjenicu da je okrivljeni dobrovoljno predao telefon, da mu je data mogućnost da ospori vjerodostojnost dokaza i autentičnost prikupljenih podataka. U svim situacijama u kojima odluke Višeg i Apelacionog suda ne budu usklađene sa zakonskim propisima, Vrhovno državno tužilaštvo nastaviće da koristi zakonsku mogućnost podizanja zahtjeva za zaštitu zakonitosti - poručuju iz Tužilaštva.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 11:45