/ - Фото: Скриншот
18/11/2021 u 15:05 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Абазовић: Милиони еура су нелегално извучени из ријеке; Стијовић: Морача и Цијевна су врх леденог бријега

У овом трену ни један једини камион шљунка није легалан јер нема дозволу, казао је министар Александар Стијовић

Потпредсједник Владе Црне Горе Дритан Абазовић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Александар Стијовић, директор Управе за инспекцијске послове Илир Харасани и замјеник руководиоца ОДТ у Подгорици Никола Боричић презентовали су детаље акције поводом открића илегалне експлоатације шљунка са обала ријека.

-Видјећете на документацији да је ријека која је некад имала два крата сада има један крак..милиони еура су нелегално изручени из корита ријеке, девастирајући простор. Влада је одлучна да се обарчуна са грађевинском мафијом. Радити ово годинама на овакав начин је катастрофа...Свакога кога затекнемо у нелегално експлоатацији шљунка биће ухапшен. -казао је између осталог потпредсједник Владе Дритан Абазовић.

Он је више пута похвалио рад Тужилаштва и полиције и охрабрио их да наставе да истражују.

- Министарство је прије шпест мјесеци почело да истражује проблем експлоатације природних ресурса... Министарство је прије пола године формирало своју радну групу. Та група је имала задатак да провјери уговоре, валидност уговора субјеката који се баве вађењм шљунка... Министарство је иницирало на сједници Владе да се укључе и други органи. Овдје није обухваћена Морача и Цијевна, оне су само врх леденог бријега...У овом трену ни један једини камион шљунка није легалан јер нема дозволу-казао је министар Александар Стијовић.

Министар је презентовао фото-документацију на којима је приказана површина која је добијена и она површина која је нелегално коришћена.

-Све наше ријеке - Лим, Грнчар, Тара, биће предмет контрола. Од краја 2020. године ниједан камион шљунка није легално извађен, тако да сваки који видите је нелегалан. Компанија чији је, по уговору који је истекао 2019. године, посао био да регулише ријечно корито, у моменту када је закључила уговор са државом била блокирана. Фаб ливе никада није имало било какав уговор, нити дозволу да врши експлоатацију...Овакавих компанија у зони Мораче и Цијевне је 25- рказао је Министар.

Истакао је да је Bemax по званичној документацији 2016. године извукла више од 15 хиљада кубика, које је плаћала три еура по кубику. Министар је саопштио да су дали налог надлежнима да провјере да ли постоји несклад између онога што је званично "ушло" у фирму и оним што су они произвели и употријебили.

Стијовић је додао да је држава 2016. године од експлоатације шљунка приходовала 84.000 еура, годину касније 98.000 еура, а 2019. године 177.000 и 2020. 56.000 еура, али да је извучено много више шљунка. Према његовим ријечима, ради се организованом криминалу у продуженом трајању и да је 15 година трајала експлоатација шљунка на звјерски начин.

-Посљедице су на комплетном пољопривредном земљишту у околини Подгорице, јер је ниво воде у бунарима већ пао за неких пет метара-навео је министар. 

Према његовим ријечима ово је организовани криминал јер  од 2020. године нико нема дозволу за шљунак.

-Ако се користе нека добра, та добра морају припадати свим грађанима... А не под плаштом регулације корита, а онда нема корита. Морача више не личи на природну ријеку, Цијевна, као да је више нема-нагласио је министар.

Замјеник руководиоца ОДТ Подгорица Никола Боричић подсјетио је да су јуче по налогу дежурног тужиоца полицајци ухапсили четири особе, а да је данас поднијета кривична пријава против њих и једног правног лица.

Најавио је да ће провјерити пословање и осталих привредних лица.

Илир Харасани казао је да је инспекција за воде извршила 101 инспекцијкси преглед, али да је то било недовољно.

-Укључена је инспкеција рада и тржишна инспекција...Веома битно је, а у надлежности је тржишне инспекције и пореске, од јуче се контролишу фирме Бемакс, Монтенегро петрол, Цијевна comerc и Фаб ливе. Доста тих фирми производи бетон и да се у излазним фактурама види да су направили на хиљаде тона бетона, а да у улазни, документима шљунка има у врло малим количинама-навео је он.

Стијовић је у одговору на питања новинара казао да  компаније које Bemax и Бетон Монтенегро бетон, Милоњић и ортаци, Цијевна и Челебић, Авио петрол, Фидија и Главни град Подгорица преко Челебића...  биле ангажоване на изградњи ауто-пута, да праве зграде, а да се за све то користи шљунак...

-Сигурно има људи који су бахати и који су пошли и данас... Тамо имате компаније као што је ова Монтенегро петрол, који се уопште не скривају, који имају тамо 50-60 људи и имате Бемаx који има само један багер који напуни камион, камион оде- навео је Абазовић у одговору на питања новинара.

Абазовић је рекао да када говори о компанијама које се праве да су друштвено одговорне, мисли на компанију Бемаx.

-Платите шљунак, немојте да га крадете. Ако га крадете онда кажите да га крадете. Овдје је 25 компанија. Ја позивам надлежне да оду иза Кипса, тамо је једна гомила шљунка. Не знам је ли регуларан. Ако је све то по птравилима сретно им било. Ми не можемо до свих да стигнемо одједном али ово је добар начин . казао је Абазовић у одговору на питање новинара.

На питање новинара Борићић је казао да структуру ухапшених чине извршни директори.

-Први пут се дешава да држава стоји иза институција, инспектора, служби...поруку да нећемо стати шаљемо сваки дан. Држава не смије и нема право да одустане, јер то су ресурси свих грађана. Овдје имате урушену пољопривредну површину и немогућност деценијама да се она поврати..Све што су компаније тамо уложиле показује да су њихове намјере мегаломанске....додао је Министар додајући да је ово моменат кад држава треба да покаћже сву своју снагу.

Абазовић је казао да би био крај овог предмета ако га преузме Специјално државно тужилаштво.

-За сада нема назнака да је организовани криминал, да нисмо били надлежни, не би поступали- рекао је Боричић.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 18:48