Milutin Vasiljević / Vlada Crne Gore
04/10/2024 u 22:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Vasiljević: Uhapšeno 12 osoba zbog sumnje da su krijumčarili migrante

Vršilac dužnosti pomoćnika direktora za Sektor granične policije Milutin Vasiljević kazao je da jutros uhapšeno 12 osoba zbog sumnje da su bili članovi kriminalne grupe koja je uspjela da prokrijumčari preko 350 osoba iz pravca Albanije, preko Crne Gore.

- Službenici granične policije, sprovodeći višemjesečne policijsko-tužilačke mjere i radnje u saradnji sa službenicima Sektora za borbu protiv kriminala, Specijalnim državnim tužilaštvom i službenicima Agencije za nacionalnu bezbjednost, na teritoriji opština Podgorica i Pljevlja u predmetu kodnog naziva „Alibaba“ lišili su slobode 12 lica koja su prokrijumčarila 352 strana državljanina – migranta. Radi se uglavnom o licima sa područija Pakistana, Avganistana, Nepala, Sirije, Indije i Bangladeša - kazao je Vasiljević.

Istakao je da su tokom realizacije akcije izvršeni pretresi na osam lokacija u Pljevljima i dvije u Podgorici, te je lišen slobode organizator krijumčarenja – državljanin Pakistana.

- Krijumčari su, koristeći različite vrste prevoznih sredstava transportovali migrante iz pravca Republike Albanije i Republike Srbije, preko teritorije Crne Gore, koristeći krijumčarske rute i mreže, zaobilazeći zvanične granične prelaze, omogućavali tranzit migrantima prema Bosni i Hercegovini.

Moram naglasiti da je Sektor granične policije u prethodnih godinu dana preduzimao krupne korake ka ispunjenju dugogodišnje preporuke Evropske komisije da treba obezbijediti snažniju ulogu i autonomiju granične policije u krivičnim istragama u vezi krijumčarenja ljudi i suzbijanja prekograničnog kriminala. Zapadni Balkan je i dalje važno tranzitno čvorište i jedan od glavnih koridora za odlazak migranata u Evropsku uniju - kazao je Vasiljević.

Šćepanović: Uhapšeno 12 osoba, osumnjičeni da su bili članovi kriminalne grupe koja je prokrijumčarila 350 osoba

On je naveo da su donijeli "Instrukciju o zajedničkom postupanju organizacionih jedinica Uprave policije u oblasti prekograničnog kriminala" i započeli sa radom na konkretnim predmetima.

- Dobili smo direktan pristup Europolovom kanalu za međunarodnu operativnu policijsku saradnju - SIENA. Rezultati ovog sistemskog djelovanja ogledaju se  u današnjoj akciji - kazao je v.d. pomoćnika direktora za Sektor granične policije.

On je podsjetio da su 25. jula ove godine zajedničkim aktivnostima svih segemenata Uprave policije u koordiniranoj akciji sa službenicima Republike Albanije lišili slobode tri državljanina Pakistana, zbog krivičnog djela otmica, koji su koristeći oružije i silu držali zarobljeno 11 državljana Egipta i Sirije iznuđujući od njih novac, mučeći ih i nanoseći im povrede.

Po nalogu SDT-a uhapšeni osumnjičeni za krijumčarenje 352 osobe

- Napominjem da ćemo u narednom periodu nastaviti operativno taktičke mjere i radnje, samostalno i u saradnji sa Sektorom za borbu protiv krimnala, usmjerene na istragu grupa krijumčara migranata koje djeluju preko naše teritorije - naveo je Vasiljević na konferenciji.

Takođe, imajući u vidu da ilegalne migracije imaju regionalni, odnosno međunarodni karakter, nastavićemo intezivnu razmjenu informacija i saradnju sa svim regionalnim partnerima, EUROPOL-om i INTERPOL-om, koji su ključni mehanizam za uspješno suzbijanje ilegalnih migracija i snaženje partnerskih odnosa. 

-Naše koordinirane aktivnosti sa partnerima, zajednički rad sa FRONTEX-ovim snagama na našoj granici, zajednički rad sa Vojskom Crne Gore dovele su do smanjenja broja registrovanih migranata u Crnoj Gori za 46% u odnosu na isti period prethodne godine - istakao je Vasiljević.

On se zahvalio svim policijskim službenicima koji su učestvovali u višemjesečnim aktivnostima i dali nesebičan profesionalan doprinos da se ova kompleksna akcija uspješno dovede do kraja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. oktobar 2024 22:51