/ MIROJE JOVANOVIĆ- FOTO: ŽELJKA BOJANIć
29/11/2022 u 11:29 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Predmet "Državni udar": SDT ima rok 15 dana da preda novu optužnicu

Vijeće suda je odlučilo da da zadatak Tužilaštvu da preispita svoj rad do sada. To da je ovo politička montaža, to su svi znali, kazao je advokat Miroje Jovanović

Suđenje u ponovljenom postupku grupi koja se tereti za izazivanje nereda na dan parlamentarnih izbora 2016. godine , poznatijem kao "državni udar" ili "terorizam u pokušaju" održano je danas. Odlukom vijeća Višeg suda, zbog novog činjeničnog  stanja, Specijalno državno tužilaštvo ima rok od 15 dana da dostavi sudu novu optužnicu.

Sinđelić sudu poslao uvredljiv dopis: Mandića i Kneževića prozvao "udbašima"

Advokat Miroje Jovanović predložio je sudskom Vijeću, predsjedniku vijeća Zoranu Radoviću, da se optužnica u ponovljenom postupku odbaci.  Advokat Jovanović je ukazao da je optužnica u ponovljenom postupku sporna zbog, kako kaže, djelova u  u kojoj se spominju krivična djela za koja više ne postoji krivično "gonjenje" i jer se spominje Miloš Jovanović čiji postupak je od ovog odvojen i "kojeg SDT više ne tereti".

Rješenje suda

Rješenje suda prenosimo i integralno.

" I -Odbija se kao neosnovan predlog branioca optuženih Čađenović Mihaila i Mandić Andrije adv. Miroja Jovanovića za odbacivanje optužnice Specijalnog državnog tužilaštva Kt.S.br.271/16 od 13.04.2017. godine, izmijenjena na glavnom pretresu od 19.03.2019. godine.

II - Nalaže se Specijalnom državnom tužilaštvu da u roku od 15 dana podigne i sudu dostavi novu optužnicu, imajući u vidu da se izmijenilo činjenično stanje izneseno u optužnici, obzirom da je u odnosu na optuženog Jovanović Miloša donijeta pravosnažna presuda Ks.br.35/17 od 26.09.2019. godine, kojom je optužba odbijena za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije iz čl. 401 a st. 2 u vezi st. 1 i 6 KZ CG, a optuženi se u činjeničnom opisu optužnice pominje na više mjesta i u vezi radnji koje se stavljaju na teret saoptuženima, kao i da je optuženi Shishmakov Vadimovič Eduard presudom ovog suda KS.br.14/17 od 09.05.2019. godine pravosnažno oslobođen od optužbe u odnosu na krivično djelo pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore izvršenog putem potsrekavanja iz čl. 373 st. 1 u vezi čl. 24 st. 2 KZ CG.

Protiv ovog rješenja posebna žalba nije dozvoljena"

 

-U ovom postupku moja dva branjenika nemaju preciznu i jasnu optužnicu, od koga da se brane i ko tvrdi optužbe.... U ovoj fazi postupka nema drugog pravnog sredstva  koje je djelotvorno,  i koje se može upotrebiti, osim zahtjeva za odbacivanje optužnice- kazao je Jovanović. 

On je dodao da je zahtjev odbrane za odbacivanje optužnice nastao zbog nekoliko okolnosti, a jedna od njih je da optužnica mora biti precizna i jasna.

- A da bi se optuženi, nevino optuženi u ovom postupku, izjasnili o optužnici, koliko god bila politizovana, ona  mora biti jasna i precizna.. Miloš Jovanović se spominje 30 puta, optuženi na pitanje suda o njemu ne mogu odgovoriti jer je tužilaštvo odustalo od krivičnog gonjenja te osobe... - kazao je advokat Miroje Jovanović. 

On naglašava da se pistavlja pitanje od čega se optuženi brane. 

- Smatram da se optuženi ne mogu izjašnjavati, jer se ne zna od čega se brane- poručio je advokat. 

Nkaon toga sudja Zoran Radović je dao pauzu nakon koje je sudsko vijeće kojim on presjedeva odbacio kao neosnovan zahtjeva advokata da se optužnica odbaci i donio rešenje da SDT ima 15 dana rok za predaju nove, izmjenjene optužnice. Ta optužnica ne podliježe kontroli, već se nastavlja postupak.

Tužilac Saša Čađenović je na predlog odbrane kazao da  je optužnica SDT-a od 13.4.2017.  potvrđena odlukom Višeg suda.

- O istoj je odlučio Viši sud a nakon toga , u žalbenom postupku, i apelacioni.  Rešenjem Apelacionog suda od 30.12.2022.  jasno je navedeno da se predmet vraća na ponovno suđenje,a ne na ocjenu opravdanosti i zakonitosti optužnice, što advokat  navodi i zahtjeva da se napiše nova koja će biti rpedmet ocjene. To nije nalog ni Apelacionog suda, niti Zakon tu mogućnost poznaje. Isto tako predmet je u započet u ponovljenoj fazi glavnog pretresa, gdje je presuda ukinuta u osuđujućem djelu, dakle postoji optužni akt , po kojem je sud dužan da postupa-smatra tužilac Čađenović. 

Nastavak ovog postupka zakazan je za 20. 2.2023. godine.

Podsjećamo, Apelacioni sud je ranije  ukinuo presudu kojom je 13 optuženih osuđeno na ukupno oko 70 godina zatvora. Postupak je vraćen na ponovno suđenje Višem sudu u Podgorici pred izmijenjenim sudskim vijećem. Ranije je sudija Suzana Mugoša je prilikom izricanja presude, pored ostalog, navela da su ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov od 2016. godine formirali kriminalnu grupu u Srbiji, Rusiji i Crnoj Gori koja je trebalo da izvrši kriminalna djela kako bi zastrašili građane Crne Gore, ugroze život i tijelo građana i ozbiljno ugroze osnovne ustavne, političke i društvene strukture Crne Gore. Uovom predmetu svjedok saradnik bio je Saša Sinđelić. Eduard Šišmakov je prvostepenom presudom, koja je ukinuta, osuđen je na 15 godina zatvora, Vladimir Popov na 12, lideri opozicionog Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević na po pet godina zatvora, a Bratislav Dikić na osam godina zatvora. Predrag Bogićević i Nemanja Ristić ukinutom presudom bili su osuđeni na po sedam godina robije.

Mihajlo Čađenović bio je osuđen na godinu i šest mjeseci, Branka Milić državljanka Srbije koja je sa suđenja pobjegla u ambasadu Srbije, bila je osuđena na tri godine zatvora. Milanu Dušiću je bila izrečena kazna na godinu i po zatvora, Dragan Maksić bio je osuđen na godinu i devet mjeseci, Srboljub Đorđević na godinu i po, a Kristina Hristić bila je osuđena na uslovnu kaznu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 09:34