Kotor, komunalac hapsi vodiča / - PLANETA KOTOR/PRINTSCREEN/FB
19/06/2024 u 09:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(VIDEO) U Kotoru komunalac hapsi turističkog vodiča pred turistima

Komunalac iz Kotora uhapsio je turističkog vodiča pred grupom turista dok su bili u obilasku grada.

- Evo kako komunalac iz grada Kotora hapsi vodiča pred grupom turista koji sve to snimaju. Šta god da je taj vodič učinio, takvo hapšenje treba da se radi na elegantniji i diskretniji način. Ovako, šteta je napravljena, slike i video klipovi su pošli u svijet jer su turisti ovo snimali, tako da i nije čudo sto se ovo reklamira kao Wild Beauty - objavljeno je na grupi Planeta Kotor.

Ispod objave nizali su se komentari, a jedan od njih glasi "Nijedan vodič osim iz Kotora ne može da vodi grupu po Kotoru, hajde pođi u Dubrovnik, pa izvedi turiste i budi vodič-Popićeš prijavu i plus zabranu ulaska u Hrvatsku."

Pretpostavlja se da je vodič nije imao potrebnu licencu koju propisuje domaće zakonodavstvo.

Prema članu 34 Zakona o turizmu i ugostiteljstvu turistički vodič može da obavlja taj posao samo uz legitimaciju, a turističkim vodičem ne smatra se strani državljanin koji prati organizovana grupna putovanja stranog organizatora, koja su započela u stranoj državi i završavaju se povratkom u stranu državu, ako nema legitimaciju turističkog vodiča, u skladu sa ovim zakonom.

Isti Zakon u članu 126 propisuje da se novčanom kaznom u iznosu od 200 eura do 2.000 eura može kazniti fizičko lice koje bavlja poslove turističkog vodiča bez legitimacije. Novčanoj kazni podliježe i osoba koja obavlja turističke usluge a nema odobrenje za obavljanje te djelatnosti.

Na sajtu Vlade dostupan je pravilnik o ovlašćenjima komunalne policije, prema kojem komunalni policajac može lišiti slobode  osobu zatečenu u narušavanju komunalnog reda koje predstavlja prekršaj, odnosno može lišiti slobode u skladu sa zakonom kojim se uređuje prekršajni postupak.

Kako je precizirano, ovlašćeni policijski službenici ili druga službena lica, kad su ovlašćena posebnim zakonom, ukoliko postoji osnovana sumnja da je određeno lice učinilo prekršaj, može to lice lišiti slobode ako:

-  nije poznat identitet tog lica;

-  to lice nema prebivalište ili boravište u Crnoj Gori, a postoje okolnosti koje ukazuju da će pobjeći ili otići u drugu državu radi izbjegavanja odgovornosti za prekršaj;

-  postoje okolnosti koje ukazuju da će ponoviti prekršaj ili dovršiti pokušani prekršaj;

-  postoji opasnost da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili falsifikovati dokaze koji su važni za prekršajni postupak.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

25. jun 2024 12:32