Nikola Martinović / - SRđA BOLJEVIć
12/07/2024 u 10:09 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(VIDEO) Advokat Martinović: Sud potvrdio da nema dokaza protiv Petra Lazovića

Advokat Nikola Martinović u izjavi za medije naveo je da je podgorički Viši sud potvrdio da nema dokaza u postupku koji se vodi protiv Petra Lazovića i grupe a koji se odnose, između ostalog, na optuženje za drogu i oružje.

Radi se o sudskom postupku koji se odnosi na prvu optužnicu koja je podignuta protiv Petra Lazovića i grupe. Ovo ročište je danas odloženo. Postupak vodi sudija Nada Rabrenović, a članovi vijeća su i sudija Amir Đokaj i Sonja Keković.

Advokat Nikola Martinović je na početku ročišta od suda zatražio da mu se dostave dokazi u odnosu na ta dva optuženja koja se odnose na Petra Lazovića.

Sudija Nada Rabrenović  je navela da sud nema te dokaze koje on traži, već da im je sve dostavljeno što je i sudu od strane tužilaštva. Advokat Martinović je insistirao da to uđe u zapisnik.

On je u svom kazivanju naveo da se tužilaštvo poziva na "blanketne norme" u odnosu na pomenuta optuženja, ali da dokaza nema ni dokumentacije o vještačenju i analizi istih.

- Vi sudija sudite na osnovu nečega čega nema. Molim Vas unesite u zapisnik da je sud rekao meni da sam zatražio nešto što vi nemate -  naglasio je advokat Martinović.

Sudija Nada Rabrenović je na zapisnik izdiktirala da se unese da "Sud nema dokaze koje je advokat Martinović tražio na današnjem ročištu".

Martinović je prije toga i konstatcije suda, naveo da odbrana Petra Lazovića zahtjeva da  joj se dostave dokazi koji se odnose na optužbe za krivična djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i na posjedovanje i stavljanje u promet opojne droge.

(VIDEO) Petar Lazović: Osjećam se osuđeno bez dokaza, radio sam časno i rizikovao svoj život

- Odbrana nema ništa, niti jedan dopis, bilo šta što bi omogućilo uvid u ove dokaze. Koliko je apsurdan navod optužnice može se vidjeti i u tome da u optužnici navodi za drogu da joj je cijena bila 2020. 32.000 eura a 2020. 5.800 eura po kilogramu. Dakle, nepoznata materija, jer nemamo vještaščenje iste i koju niko nije vidio, a za koju tužilaštvo tvrdi da je droga, od decembra 2020. do februara 2021. košta toliko...I sud zna da ovo nije tačno -  ukazao je advokat Martinović.

Advokat Dragoljub Đukanović na početku ročišta predložio je da se iz spsia predmeta izuzme službena zabilješka o identifikaciji korisnika "SKY" aplikacije. On je ukazao da je praksa ovog suda takva do sad bila da se to izuzimalo i da ne može policija da radi dokazne radnje. Sa njim su bili saglasni svi advokati iz redova odbrane.

Sudsko vijeće, kojim predsjedava sudija Nada Rabrenović, je saopštilo da će na narednim ročištima saopštiti odluku o izdvajanju tih spisa. Međutim advokati su negodovali i ukazali da može doći do kontaminacije ako optuženi budu iznosili odbranu u postupku gdje se spisi, za koje tvrde da nisu pravno valjan dokaz, nalaze u predmetu.

Advokat Miloš Vuksanović, koji je danas po zamjeničkom punomoćju mijenjao advokata Nikolu Ivanovića, ukazao je sudu da treba prije iznošenja odbrane da upita optuženog Radovana Pantovića da li želi sada da ga on zastupa, prije iznošenje odbrane.

- Sudija bila je formalnost da odlučite o predlogu za izuzimanje službene zabilješke o identifikaciji korisnika SKY. Sad su druge okolnosti -  ukazao je Vuksanović nakon što je sudija navela da će na narednom ročištu biti odlučeno o pomenutom zahtjevu.

Optuženi Pantović je odbio da pod ovakvim okolnostima iznosi odbranu a bez prisustva advokata Nikole Ivanovića. On je pripremao odbranu, kako je naveo Vuksanović, pod okolnostima da su izuzete službene zabilješke o identifikaciji korisnika "SKY"-a.

Sudija Nada Rabrenović je odlučila da ročište odloži za 16. oktobar. Ona je zbog toga kaznila s 1000 eura advokata Nikolu Ivanovića i navela da je dužan i da plati troškove odlaganja današnjeg ročišta.

Advokati koji su bili prisutni su reagovali pitajući u slobodnom kazivanju zašto je njihov kolega kažnjen kad je on obezbjedio zamjenu za danas.

Specijalno državno tužilaštvo se protivilo zahtjevima odbrane i navelo da je identifikacija korisnika "SKY" aplikacije odrađena na osnovu njihove naredbe i da je to urađeno i na osnovu ličnih i porodičnih činjenica koje se vezuju za neka od  optuženih lica. 

NAVODI ISTRAGE:

Podsjećamo, Petar  Lazović osumnjičen je za pripadnost kriminalnoj organizaciji, zloupotrebu položaja, šverc droge i oružja. 

Optužnicom je obuhvaćeno više osoba. Hapšenje je uslijedilo nakon medijskih objava da je EUROPOL  upozorio nadležne organe na moguće kriminalne aktivnosti Lazovića. Tada je objavljena i "SKY" komunikacija za koju se navodi da je u njoj sa kavčanima učestvovao Petar Lazović.

Portal Dan u cjelosti objavljuje pismo Petra Lazovića: Ovo obraćanje da ostane kao svjedočanstvo događaja koji se mogu desiti

Prema navodima SDT - a sumnja se da je on radio za pripadnike kavačkog klana. Lazović je pred tužiocem negirao te optužbe. 

Pored Zvicera, Milovića i Lazovića na optužnici su: Radoje Živković, Nikola Spasojević, Slobodan Kašćelan, Milan Vujotić, Duško Roganović, Radovan Mujović, Radovan Pantović i Nikša Perović. Prema navodima optužnice, koju potpisuje specijalni tužilac Zoran Vučinić, ova kriminalna organizacija formirana je u drugoj polovini 2020. godine i pored Crne Gore djelovala je u Južnoj Americi, Africi, Evropi i Australiji.

Optuženi se terete za više teških krivičnih djela, kao što su teška ubistva, pokušaji ubistava, šverc droge, oružja i cigareta, kao i zloupotreba položaja.

Zvicer se tereti da je naredio ubistvo Milana Lepoje koji je učestvovao u organizaciji pokušaja njegove likvidacije u Kijevu.

Petar Lazović je uhapšen 18. jula, po nalogu Specijalnog tužilaštva. Tada je navedeno da je riječ o krivičnom predmetu koji je ponovo formiran u maju po materijalu EUROPOL-a i francuskih pravosudnih organa, a koji su bili dostavljeni u julu i decembru 2021.godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. oktobar 2024 13:00