Тамара Вујовић  / - Тамара Вујовић 
27/01/2022 u 15:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вујовић: Убиство у Бару опомена да се вратимо на пут реформи и окренемо се грађанима

Апелује на цијело друштво, на све актере друштвеног и политичког живота да је последњи моменат да се дозову памети и крену да раде ствари које се урадити морају, и које су једини пут за оздрављење овог нашег друштва

На вијест да се у Црној Гори десило још једно убиство, да имамо још једну жртву родно заснованог и породичног насиља, оно што требамо урадити је да као друштво, као заједница уједињена у добру преузмемо одговорност. Није довољна само оштра осуда, пасивност је недопустива, саопштила је посланица Демократа Тамара Вујовић.

 - Поразно је за цијело наше друштво да се жене лишавају живота, да је фемицид констаната која постаје наша ужасна нормалност, а да институције и појединци који су на мјестима одлучивања имају пасиван однос према томе. Примијетићемо и да медији често овој теми приступају сензационалистички. Без намјере да упиремо прстом у појединце, без жеље да осуђујемо службенике истичемо да се мора утврдити ко је крив а ко одговоран, са свијешћу да смо ,,сви криви за све, а ја више од других" и да морамо коначно, одлучно признати да смо као друштво дотакли дно и да коначно морамо мијењати приступ - поручила је она.

Вујовић је истакла да су нестабилне политичке прилике у одвећ продуженом трајању, сиромаштво, незапосленост, узроковали пораст породичног насиља, и насиља уопште.

 - Кочнице су давно отказале, и то нам стварност доказује. На то се мора и једино може одговорити општим друптвеним договором лишеним интересног приступа и политичког надгорњавања: стабилношћу, повећањем зарада, социо-економским реформама али и едукацијом и тијесном сарадњом са невладиним сектором који се бави овим питањима. Неопходно је и образовање, оно је и темељ и кључ; потребно је утицати на узрок јер ово није проблем појединца, није проблем једне породице, једне партије. Ово је проблем свих нас, који морамо заједно рјешавати - нагласила је она.

Како је истакла, Демократска Црна Гора је дубоко свјесна чињенице да је економска независност жена један од најважних корака на путу њиховог оснаживања, и зато смо радили на економским реформама.

 - Увођењем дјечијих додатака и накнада за мајке,повећањем плата и пензија, утицали смо да се промијени финансијска ситуација на боље. Иницирали смо и повољне промјене за самохране родитеље, које се тичу алиментације, такође важног питања који утиче на животе жена и дјеце - додала је Вујовић.

Сматрају да је ово убиство још једна опомена, трагично упозорење да се вратимо на пут реформи, да се окренемо грађанима и њиховим потребама.

 - Крајње је вријеме да радимо оно што смо започели а што су грађани од нас тражили; реформе, корјениту промјену система вриједности,  јачање институција и заштиту женских људских права. Апелујемо на цијело друштво, на све актере друштвеног и политичког живота да је последњи моменат да се дозовемо памети и кренемо да радимо ствари које се урадити морају, и које су једини пут за оздрављење овог нашег друштва - закључила је Вујовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 16:39