Mirza Krnić / -ALEKSANDAR JAREDIC
25/09/2024 u 12:53 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Mirza Krnić: Uvešćemo lokalne referendume

Da bismo građane uključili u donošenje infratsrukturnih i drugih ključnih odluka važnih za njih, planiramo da ih bolje informišemo o planovima Glavnog grada, da ih konsultujemo, uvedemo lokalne referendume, a da mjesne zajednice pretvorimo u mjesta gdje će se realizovati projekti koje oni procijene potrebnim, saopštio je Mirza Krnić, kandidat za odbornika liste Preokret.

– Kreiranje javnih politika u Glavnom gradu karakteriše nedovoljna transparentnost i pristup odozgo prema dolje. Javnost je najčešće isključena iz ranih faza planiranja i izrade rješenja za infrastrukturne i druge projekte, što često rezultira lošim rješenjima ili rješenjima koja nijesu po mjeri svih stanovnika. Mjesne zajednice, uprkos višegodišnjim obećanjima, i dalje ne funkcionišu na pravi način, pa je ovaj oblik neposrednog učešća građana u kreiranju i sprovođenju politika potpuno neiskorišćen, a često i politički zloupotrebljavan – saopštio je Krnić. On je naveo da se zakonom propisani instrumenti kao što su mjesni referendumi, zborovi građana i peticije praktično ne koriste.

– Građani nijesu dovoljno upoznati sa mogućnostima učešća u javnim raspravama i radu organa kao što je Skupština Glavnog grada, kao i o načinima na koje mogu da podnesu svoje predloge ili inicijative.

 Osim neodovljne saradnje sa građanima, Glavni grad nedovoljno sarađuje sa susjednim opštinama, što se odražava na kvalitet usluga, poput javnog prevoza. Vrijeme je da promijenimo praksu u kojoj će se rješenja kreirati bez uključivanja građana koji žive ili borave u određenom prostoru. Iznad svega, potrebna nam je veća transparentnost lokalne uprave i aktivnije učešće građana u procesu kreiranja javnih politika na lokalnom nivou, kako bi se ojačalo povjerenje građana u lokalnu upravu i donosile odluke koje imaju veći legitimitet i podršku u javnosti – poručuje Krnić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. septembar 2024 12:54