Podgorička lista / -M.VUJISIć
14/09/2024 u 12:33 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Vojislav Ražnatović: Povećaćemo novac za podršku poljoprivredi

Glavni grad Podgorica za podršku poljoprivredi izdvaja svega 0,21%, što je nedopustivo nisko i neodrživo jer raspolaže budžetom od preko 130 miliona u 2024. godini, ocijenio je Vojislav Ražnatović, kandidat za odbornika ispred Podgoričke liste.

On navodi da će Podgorička lista će povećati ovaj iznos najmanje jedan odsto godišnjeg budžeta, čime će značajno povećati konkurentnost lokalnih poljoprivrednika ali i uticati na smanjenje zavisnosti našeg grada i države od uvoza hrane.

– Iznos predviđen za poljoprivredu je svega 276.000 eura, od čega se 100.000 izdvaja na premije u mljekarstvu, a 176.000 na ostale programe u poljoprivredi. S obzirom na veliku raznovrsnost mjera podrške i nedovoljno visoke iznose podrške,poljoprivrednici uopšte nisu motivisani da apliciraju za sredstva pa i ovoliko nizak budžet ne bude do kraja realizovan. Povećavanjem budžeta na najmanje jedan odsto ukupnog budžeta Glavnog grada, poljoprivrednike će sledovati 1.000.000 eura više i biće moguće

realizovati značajno kreativnije mjere sa značajno višim iznosima podrške – smatra Ražnatović. 

Povećanje će motivisati poljoprivrednike da apliciraju i do kraja realizuju planirani budžet, što bi poslužilo kao indikator i za njegovo dalje povećanje u narednim godinama mandata gradske uprave, kaže Ražnatović. 

– Zbog činjenice da se na teritoriji Podgorice nalaze desetine hektara neiskorišćenog poljoprivrednog zemljišta, Podgorička lista će inicirati i realizovati izradu registra slobodnog poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Glavnog grada koje bi se moglo dati u srednjeročni ili dugoročni zakup po povoljnim uslovima. Ovakav pristup bi spriječio

propadanje zemljišta njegovim stavljanjem u funkciju, a ono bi se moglo valorizovati na pravi način. Glavni grad bi ostvarivao prihode koji bi se definisali ugovorom o zakupu, a poljoprivrednici početnici i poljoprivredni proizvođači koji bi proširili svoju djelatnost dobili bi najvredniji prirodni resurs od kojeg zavisi svaka proizvodnja – poručuje Ražnatović. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 12:34