28/02/2022 u 14:48 h
Darko HajnalDarko Hajnal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Колики су трошкови санкција?

Очекује се да ће уговори о лизингу са руским авиопревозницима бити вредни 10 милијарди евра. Да би избегле банкрот лизинг фирми, европске владе ће морати да пруже помоћ и надокнаду.

Ограничење руског ваздушног простора захтевало би од авио-компанија да драстично промене своје маршруте, подижући цене широм ланца снабдевања. С обзиром да је инфлација у Сједињеним Државама за коју се већ предвиђа да ће ове године бити изузетно висока (7,5 одсто, према Федералним резервама, највише од 1980-их), даљи раст цена роба и услуга додатно би погоршао ово питање. „Даљи раст трошкова позајмљивања ће торпедовати тржиште“, сматра Дезмонд Лахман, виши научник на Америчком предузетничком институту, јер је могућност за будућа повећања кључних каматних стопа већ исцрпљена. Виргин Атлантиц није сигуран да ли ће наставити да лети између Уједињеног Краљевства и Кине.

Неколико европских авио-компанија засновало је своје пословне моделе на летовима из Европе у Азију руском рутом „великог круга“. Финнаир се, на пример, практично искључиво ослања на ове руте. Остале руте Финска-Азија су неисплативе са економског становишта. Ова предузећа једноставно нису у стању да реше своје потешкоће. Међутим, због ограничења због коронавируса у Азији и резултирајућег малог броја ваздушног превоза у поређењу са периодима пре хладног рата, чини се да је укупан ефекат до сада мањи. Како се епидемија смири, а потражња за авионским превозом расте, ситуација ће се погоршавати.

Приближно 600 европских авиона дневно пређе преко руске територије. Као резултат тога, сви су отказани. Многе авиокомпаније су сада потпуно отказале летове за Кину и Јапан, укључујући Бритисх Аирваис. Јасно је да се овај сценарио не може наставити континуирано, и предузећа морају пронаћи начин да га реше. Међутим, нема једноставних одговора. Авиони из Европе могли су да путују преко Аљаске и допуњавају гориво у Енкориџу, као што су радили током Хладног рата, али би то повећало време и трошкове путовања, што би га учинило неприхватљиво дугим и скупим за многе путнике. Наравно, с обзиром на вишеструки пораст теретног и путничког саобраћаја, овај приступ, који датира више од једног века, тешко да се може сматрати погодним за 2020-те.

Повезивање летова преко Русије или Заједнице независних држава, као што је Лондон-Стамбул-Москва-Хонг Конг, може бити један одговор на проблем. Штавише, такви летови би били бржи и јефтинији од оних који путују кроз Енкориџ, омогућавајући руским превозницима да профитирају од сценарија (под условом да руске авио-компаније могу да пронађу авионе да их опслужују). Алтернативно, азијски превозници би могли да лете на ова путовања. На дуже стазе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 23:29