/ -PEXELS
23/08/2024 u 01:00 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Naučnici otkrili: Djeca alkoholičara stare brže od svojih vršnjaka

Stručnjaci sa Univerziteta u Teksasu otkrili su da su djeca čiji roditelji pate od alkoholizma izložena riziku od ranog starenja i povezanih zdravstvenih problema. Studija je objavljena u časopisu Aging and Disease (AgeDis).

Prethodna istraživanja pokazala su da su djeca iz porodica sa istorijom zloupotrebe alkohola sklona bolestima i poremećajima u ponašanju, ali ključni razlozi za ovaj trend ostali su nejasni.

Konkretno, potomci osoba s zavisnošću o alkoholu često imaju simptome preranog starenja, poput visokog holesterola, srčanih problema, artritisa i rane demencije, koji se mogu manifestovati već u dobi od 40 godina.

U novoj studiji, naulnici su koristili miševe za modeliranje učinaka roditeljske konzumacije alkohola na potomstvo. Odraslim mužjacima i ženkama davana je ili čista voda ili 10%-tna otopina etanola. Ženke su bile izložene alkoholu i prije začeća i tokom rane trudnoće.

Istraživači su zatim usporedili potomke iz različitih grupa: kontrolne grupe (nisu bili izloženi alkoholu), majčinske grupee (samo su majke pile alkohol), očinske grupe (samo su očevi pili alkohol) i grupe u kojoj su oba roditelja pila alkohol.

Učinci su bili najizraženiji kod potomaka iz grupene gdje su oba roditelja konzumirala alkohol.

Istraživači su pronašli dokaze da konzumacija alkohola od strane roditelja dovodi do ranog starenja i mitohondrijske disfunkcije kod potomaka.

(Index.hr)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. septembar 2024 22:14