relja ognjenović / - SKRINšOT/TV
05/07/2024 u 13:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Direktor PIO fonda Srbije tvrdi: Povišica penzija sigurna

Penzioneri mogu biti bezbrižni ne samo kad je u pitanju isplata penzija, već i po pitanju najavljenog povećanja penzija, izjavio je direktor Fonda PIO Srbije Relja Ognjenović.

On ovu tvrdnju temelji na bazi "pozitivnih kretanja u naplati doprinosa, koja su evidentna poslednjih nekoliko godina, a nastavljaju se i u ovoj godini, što je odraz stabilne nacionalne ekonomije, konstantnog povećanja broja zaposlenih, kao i njihovih zarada".

Efekat ovakvih kretanja za penzionere vidi se kroz povećanja penzija dva puta godišnje, u dvocifrenom procentu.

- Izvorni prihodi Fonda su odraz ubrzanog privrednog rasta, koji je u Srbiji obezbijeđen kroz investicije i povećanje broja zaposlenih u privredi, kao i povećanje njihovih zarada, iz kojih se obezbjeđuje naplata doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje. Na osnovu podataka Fonda PIO o broju prijavljenih na obavezno osiguranje, u periodu od 2013. godine, kada je ograničeno zapošljavanje u javnom sektoru, do danas, broj prijava na osiguranje u javnom sektoru je smanjen nominalno za 78.000, a u realnom sektoru povećan je za gotovo 500.000 osiguranika - izjavio je Relja Ognjenović, direktor Fonda PIO.

Još ranije je najavio da je povećanje penzije državni prioritet kojim će nastojati da stignu skandinavske zemlje. 

- Ono što je dobro da smo došli do prosječne penzije od 45.700 dinara ili 390 evra, plan nam je da za 2025. prosječna penzija bude 440 evra. Na dobrom smo putu, s obzirom na to da su i uslovi za povećanje penzije odnosno za usklađivanje u odnosu na bruto domaći proizvod povoljniji. Zbog toga smo imali ovo povećanje u januaru od 14,8 odsto. Što znači da naši građani ne treba da brinu, sada nam je fokus na povećanju penzija, a kada to dostignemo, možda možemo da razgovaramo i o povećanju starosne granice - izjavio je ranije Ognjenović.

Ekonomista Nikola Altiparmakov: Što duže živimo, moraćemo duže da radimo

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. septembar 2024 12:42