Abazović sa Satlerom / - RADE KOPRIVICA
08/10/2024 u 16:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Abazović sa šefom EU za Crnu Goru Satlerom: Reforme započete tokom 43. Vlade moraju se nastaviti

Crna Gora ima jasan strateški cilj, a to je da postane 28. članica Evropske unije, konstatovali su na sastanku novoimenovani šef delegacije Evropske unije za Crnu Goru Johan Satler i predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.

- Crna Gora je idealna za oživljavanje procesa proširenja EU, što može poslužiti kao motivacija drugim državama da završe svoje evropske integracije. Vladavina prava je ključna za naš progres, a reforme započete tokom 43. Vlade moraju se nastaviti. U Briselu postoji pozitivno raspoloženje za prijem Crne Gore, ali je od suštinskog značaja da završimo svoje obaveze do kraja - izjavio je Abazović.

Satler i Abazović osvrnuli su se i na nedavno održane izbore u Podgorici.

Predsjednik URE je naglasio da je borba protiv organizovanog kriminala usporena i da se mora intenzivirati kako bismo osigurali napredak u pregovorima.

Zogović - Satler: Zakonodavna i izvršna vlast predano rade na zatvaranju pregovaračkih poglavlja

- Crna Gora mora da pokaže čvrstinu u svojoj posvećenosti evropskim vrijednostima, jer samo tako možemo postati dio EU. Naša borba protiv organizovanog kriminala nije samo pitanje bezbjednosti, već i pitanje ekonomije i našeg evropskog puta. Moramo nastaviti da radimo na reformama koje će nas približiti članstvu u Evropskoj uniji - ističe Abazović.

Posebna pažnja mora biti usmjerena i na poglavlje 27 koje se fokusira na životnu sredinu i klimatske promjene.

- Kao članica Evropskih zelenih, za URU ova oblast je od suštinske važnosti u daljem procesu evropskih integracija. Usvajanjem i implementacijom evropskih standarda u oblasti zaštite životne sredine, Crna Gora može postati lider u regionu u borbi protiv klimatskih izazova. Investicije u obnovljive izvore energije i održivu infrastrukturu nisu samo ekološke, već i ekonomske strategije koje mogu doprinijeti razvoju naše privrede -, zaključio je Abazović.

Sastanku su prisustvovali Rikardo Seri, zamjenik šefa misije i Mileta Radovanić, generalni sekretar URE.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. oktobar 2024 16:08