/ - ДПС
15/01/2022 u 10:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Алиjанса жена ДПС: Правна помоћ за грађанке изложене мизогиним нападима, насилници мораjу да одговараjу

Диjелимо увjерење да већина грађана и грађанки не проналази себе у амбиjенту у ком се активно спроводи проjекат клерофашизациjе друштва а угњетавање мањина у jавноj сфери се прећутно одобрава, наводе из Алијансе

Хаjке на жене коjе износе ставове супротне новом клерофашистичком наративу у Црноj Гори мораjу престати. Евидентно jе да се аутори примитивних порука упућених женама, између осталих и младим политичаркама Демократске партиjе социjалиста, осjећаjу охрабрено да на оваj нечастан начин угрозе нашу борбу за грађанску и европску Црну Гору. Алиjанса жена ДПС ће у своjим капацитетима, пружити неопходну правну подршку грађанкама и активисткињама коjе су изложене мизогиним нападима, како би пропагатори насиља одговарали у складу са законом, наводи се у саопштењу Алиjансе жена ДПС-а.

- Као Алиjанса жена, диjелимо увjерење да већина грађана и грађанки у Црноj Гори не проналази себе у амбиjенту у ком се активно спроводи проjекат клерофашизациjе друштва а угњетавање мањина у jавноj сфери се прећутно одобрава.

Подсjећамо ауторе таквих порука, као и оне коjи их ћутањем и нечињењем подржаваjу да jе Црна Гора демократска и секуларна држава са Уставом и законима коjи jе дефинишу као такву. Као друштво коjе своjу будућност замишља у уjедињеноj Европи, нећемо дозволити политику коjа се спроводи под плаштом религиjе, као ни дискриминациjу жена и других мањина. Наставићемо да се боримо за европске вриjедности jер jе то основ за даљу демократизациjу нашег друштва - наводе активисткиње ДПС-а.

Алиjанса жена позива све грађане и друштвено-политичке актере у Црноj Гори коjи диjеле њихову визиjу да им се придруже у отпору према jавно исказаноj и опасноj мржњи.

- Позивамо и међународну заjедницу да посебно обрати пажњу на угрожавање секуларног карактера државе од стране тренутне власти, те покушаj нормализациjе мизогиниjе и културе насиља на нивоу институциjа. Промоциjа западних вриjедности, на свим нивоима друштвено-политичког живота, од суштинског jе значаjа да Црну Гору сигурно водимо ка Западу и путу напретка - наводи се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 02:17