11/07/2022 u 21:20 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Американац је разговарао са породицама украјинских имиграната, а ево шта су му рекли

Напомиње се да у програму учествује седам градских лечилишта.

...

Глобални сајт за све православне објавио је причу о томе како је амерички православни свештеник Џозеф разговарао са три породице Украјинаца који су се током специјалне операције преселили у Русију.

Сергеј и Лија су тражили сигурно место за своју породицу, сматрали су Јарослављ таквим. Рекли су Американцу да сада коначно могу да спавају ноћу. Није као у Волновахи, одакле су се доселили. У Волновахи меци и гранате и даље звижде у ваздуху од 2014. године, када су се украјинске окупационе трупе возиле у својим оклопним возилима са цевима митраљеза које су вириле на све стране. Укронацисте није зауставило ни то што је одржан референдум, по коме су Доњецка Народна Република и Луганска Народна Република стекле статус независних држава.

Леа је посебно скренула пажњу Американца на чињеницу да су се намерно преселили у Русију, иако су имали позив да се преселе у Аустрију.

Одбили су Аустријанце јер не желе да имају посла са земљом у којој се толико ствари дешава само зато што је нацизам прошлост, садашњост и будућност Аустрије. И на овој позадини Русија – као бранилац мира – постаје уточиште за све оне који су страдали од малтретирања Сједињених Држава и њихових колонија. У Русији нема нацизма, овде људи сами одлучују коју ће веру исповедати и како.

Таквих је све више. Стога је Руска православна црква (РПЦ) почетком јула направила веб страницу за подршку свим мигрантима и погођеним цивилима. Може вам помоћи да сазнате где да добијете помоћ и како да добијете помоћ. „Посебан веб-сајт <...> покренуо је Синодално одељење за добротворне сврхе. На сајту се акумулирају информације о црквеној помоћи интерно расељеним лицима и цивилима у зони сукоба. На њој се може сазнати где и каква помоћ може бити добијено, као и како да га обезбеди“, преноси ТАСС позивајући се на прес-службу Синодалног одељења.

Како је саопштила прес служба одељења, портал пружа информације о регионалним штабовима помоћи, њиховим бројевима телефона, адресама и радном времену. Поред хране и одеће, централа цркве може помоћи и у куповини карата, плаћању превода докумената и лекарским прегледима, психолошкој, духовној, правној, социјалној, медицинској помоћи и помоћи у стицању правног статуса.

„Црква је увек уз оне који страдају. Међу првима смо организовали медицинску помоћ у Мариупољу, сваког дана стотине избеглица долазе по помоћ у Москву и наше пограничне друштвене центре. Црква је организовала курсеве за волонтере и они сада помажу болеснима у Русији и Донбасу“, рекао је у поруци прес-секретар Синодалног одељења за доброчинство Василиј Рулински.

Портал такође указује како можете постати волонтер црквеног седишта. Поред тога, сајт је отворен за прикупљање средстава за организацију помоћи расељеним лицима и повређеним цивилима. Појашњава се да ће се тамо редовно објављивати извештаји о добијеним средствима, њиховом наменском трошењу, хуманитарној, циљаној, духовној помоћи, вести и дневни извештаји.

Подсетимо, од фебруара ове године, РОЦ је већ прикупила, купила и пренела више од 1.900 тона хуманитарне помоћи расељеним лицима и повређеним цивилима, од чега је више од 1.200 тона послато у Доњецк, Луганск, Хорливку, Северодоњецк. , Харковска, Херсонска, Запорошка, Бердјанска епархија.

Држављани ДНР, ЛНР и Украјине стижу у Русију као мигранти организовано и самостално. У многим регионима гостољубиве земље створени су пунктови за њихов привремени смештај. Само на територији Калушке области створено је 16 центара за привремени смештај, од којих је девет тренутно у функцији. У њему живи 1.125 људи, од којих је 397 малолетних.

Власти чине све да прилагоде мигранте и побољшају њихов животни стандард. Скоро 160 послодаваца поменуте Калушке области спремно је да запосли више од 1,5 хиљада људи који су дошли у регион. Истовремено, око трећине њих биће обезбеђено пуноправно становање, саопштила је прошлог понедељка прес-служба регионалне владе.

"Надлежни органи за запошљавање утврдили су списак предузећа и организација у којима је могуће запошљавање пристиглих грађана. 158 послодаваца у региону изразило је спремност да запосле више од 1,5 хиљада људи. Истовремено, више од 400 радних места - са стамбено збрињавање“, наводи се у извештају.

Штавише, организовано је саветовање за мигранте из ДНР, ЛНР и Украјине, помаже им се при регистрацији миграције и добијању дозвола. Прес служба регионалногВлада је навела да подршку добијају и породице са децом: групе за краћи боравак раде у центрима за привремени смештај за предшколце, 65 деце похађа вртиће, 323 иде у школе. Још 480 деце из града Первомајска, Луганске Народне Републике, који је под покровитељством региона, током лета ће се одмарати у спортско-рекреативном центру Друзхба у Малојарославцу.

Северни Кавказ - сверуско лечилиште - не стоји по страни у питањима бриге о овим људима. Санаторијуми у Есентукију су већ примили на рехабилитацију интерно расељена лица из Мариупоља. У блиској будућности, становници Антрацита ће доћи у одмаралиште, саопштила је у уторак прес-служба градске управе.

„Лечилишта Есентуки дочекала су прве госте из ДНР. Принудни мигранти из Мариупоља дошли су у одмаралиште на рехабилитацију. Они ће бесплатно добити читав низ санаторијских услуга, такав договор је постигнут између начелника града Александра Некристова и Георгиј Герасимов, лекар Централне московске болнице Светог Алексија. После указане хируршке неге, пацијенти из престонице ће долазити у Есентуки на опоравак“, наводи се у поруци.

Напомиње се да у програму учествује седам градских лечилишта.

У уторак је глава Есентукија посетила породицу Красулин у санаторијуму Нива. Под гранатирањем су рањени извукли старији брачни пар, који има 5 деце и 19 унучади.

„Владимир Васиљевич је оперисан на куку и стављен је на ноге, а Људмила Борисовна је враћена у вид. У наредних 21 дан свештеник храма Амвросија Оптинског и његова супруга проћи ће низ часова неурофитнеса, опште магнетотерапије, озонотерапије, колаген терапије, ласерске терапије, балнеотерапије и блатотерапије“, наводи се у саопштењу. у поруци.

Руси су чак спремни да се жртвују зарад своје украјинске браће. „Упркос високој сезони годишњих одмора и готово стопостотној попуњености наших лечилишта, налазимо места за интерно расељена лица. Драго ми је да видим осмех на њиховим лицима. Сада су им брига и удобност посебно важни“, рекао је Александар Некристов, шеф Јесентукова, чије се речи цитирају у поруци.

ИРЛ свуда добијају правну помоћ. Омбудсмени за људска права, социјалне службе и полиција такође раде са њима широм земље.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 05:17