/ фото: Иван Петровић
23/09/2021 u 14:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бечић да закаже сједницу ради комплетирања Тужилачког савјета

Јавна лицитација о структури будуће извршне власти је непримјерена, јер сви конституенти владајуће већине нијесу ни разговарали о томе, а камоли постигли договор

Савез грађана Civis апеловао је на предсједника Скупштине Алексу Бечића да закаже хитну сједницу на којој ће бити комплетиран Тужилачки савјет, јер то, како су оцијенили, очекују грађани, као и европски и евроатлантски партнери.

Из Цивиса су, у изјави достављеној агенцији МИНА, поручили да је неприхватљиво да се комплетирање Тужилачког савјета условљава реконструкцијом Владе.

- Јавна лицитација о структури будуће извршне власти је непримјерена, јер сви конституенти владајуће већине нијесу ни разговарали о томе, а камоли постигли договор- казали су из Цивиса.

Они су оцијенили да су такви иступи политички некоректни и контрапродуктивни.

- Ти иступи код јавности стварају утисак да је једина сврха актуелне халабуке задовољење раскошних функционерских апетита из појединих партија власти, док су им добробит грађана, државни и национални интереси потпуно споредни- казали су из Цивиса.

Конфузији, према њиховим ријечима, веома доприноси и посљедњи иступ премијера Здравка Кривокапића, који је “већ обзнанио” да ће будућа влада имати три потпредсједника и најавио дијељење постојећих и отварање нових ресора.

- То би био легитиман политички пут, да је подржан од већине у Скупштини, а фактички је ријеч о само једној епизоди јавне лицитације и исхитреном наступу премијера- навели су из Цивиса.

Они су подсјетили да је предуслов за реконструкцију или за нову Владу сагласност више од 40 посланика, додајући да реконструкција не долази у обзир уколико се крши Споразум тројице лидера побједничких коалиција из септембра прошле године. Из Цивиса су казали да су већ апеловали да Демократски фронт и Демократе престану са опструкцијама и да се хитно приступи избору преосталих чланова Савјета из редова угледних правника.

Како су навели, “јагму за фотељама” треба замијенити одлукама које су неопходне за даљи замах у борби против корупције и организованог криминала.

- Подсјећамо и да је једна од кључних замјерки Европске комисије и Савјета Европе, у посљедњем извјештају о Црној Гори, изостанак видљивих резултата у борби против корупције и организованог криминала- закључили су из Цивиса.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 22:29