Бечић / -Фото: Скупштина ЦГ
27/09/2021 u 17:41 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бечић на самиту у Љубљани: Надамо се да ћемо постати следећа чланица ЕУ

Имамо потпуно усклађену политику са ЕУ, поручио је предсједник Скупштине

Црна Гора се нада да ће постати наредна чланица Европске уније, што би позитивно утицало на све земље региона и доказало да процес проширења и данас живи у пракси, казао је предсједник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић на Самиту предсједника парламената Западног Балкана у Љубљани.

Бечић је истакао да је поносан што долази из земље чији грађани, према свим релевантним истраживањима, у огромној већини, од чак близу 80 одсто, дају подршку европском путу Црне Горе.

Нагласио је да управо овај податак оправдава одлучну намјеру да спољно-политички курс Црне Горе који почива на европским интеграцијама, јачању партнерства у оквиру НАТО савеза и јачој и снажнијој регионалној сарадњи, нема алтернативу.

- Црна Гора се нада да ће достигнућа која је остварила бити вреднована, те да ће постати наредна чланица европске породице. Полазећи од тога да је ЕУ планирала да најмање једна земља Западни Балкан буде спремна за чланство до краја мандата Европске комисије, Црна Гора као земља, која је отворила сва преговарачка поглавља, која има 100 одсто усклађену спољну политику са политиком ЕУ, нада се да ће постати наредна чланица ЕУ, што би позитивно утицало на све земље ЗБ и доказало да процес проширења и данас живи у пракси - казао је Бечић.

Према његовим ријечима, кључну улогу имају парламенти, за које каже да увијек морају ићи корак испред, морају бити генератор развоја и напретка јер, како је истакао, “без квалитетне законодавне и европске инфраструктуре, не може се говорити ни о прогресу, па самим тим ни о резултатима”.

Бечић је казао да суштински важно унаприједити парламентарну сарадњу, јер само сарадња, пријатељство и размјена искустава обезбјеђују сигуран европски пут наших земаља.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 19:21