Међународни дан борбе против насиља над женама / - фото: Скупштина ЦГ
24/11/2021 u 20:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Бечић: Скупштина ће дати пуну подршку борби против насиља над женама

Бечић jе нагласио да jе неопходно системски настоjати да се насиље у породици искориjени, при чему треба укључити све институциjе са аспекта своjих овлашћења

Предсjедник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић, поводом Међународног дана борбе против насиља над женама, истакао jе да жене мораjу бити заштићене, jеднакост међу половима у савременом друштву у ком живимо мора бити постигнута, људска права жена и дjевоjака мораjу бити обезбиjеђена, а починиоци насиља над женама мораjу бити наjоштриjе кажњени, те поручио да ће Скупштина као наjвише законодавно тиjело дати пуну подршку у заштити људских права и борби против насиља над женама.

Осврнувши се на прошлост и темеље Црне Горе, предсjедник jе казао да jе његова прва помисао ,,сjећање на наше маjке, сестре, све оне хероине из тако славне и тако дичне прошлости ове поносне и лиjепе земље”.

- Земље коjа jе умивена сузама и зноjем свих њих – жена коjе су одржале нашу државу на одсудним боjним пољанама, jер борба са животом jе била наjтежа и непрестана. Зато jе неопходно да се ми данас, као њихови потомци, с пиjететом сjећамо свих тих примjера и да од њих узимамо образац како да чувамо и унапређуjемо нашу државу. Говорећи о нашоj прошлости и улози жене у њоj, могао бих да наведем мноштво примjера истакнутих жена, чиjа имена и дjела и данас сиjаjу - казао jе Бечић.

Предсjедник Скупштине jе, говорећи о проблемима са коjима се данас жене сусрећу, истакао да насиље над женама и дjевоjчицама представља значаjан проблем са дубоким социjалним, здравственим и економским посљедицама за поjединца, породицу и друштво у цjелини.

- Оно што данас разликуjе од jуче jесте то што смо ми одлучни да урадимо све како би таj проблем искориjенили из нашег друштва. Наша jе дужност да заговарамо и у дjело спроведемо политику сузбиjања дискриминациjе и морамо дати све од себе да промовишемо културу толеранциjе -  навео jе Бечић.

Он jе оциjенио да су поражаваjући статистички подаци студиjе коjу jе у Црноj Гори прошле године спровео ОСЦЕ, по коjима jе свака пета жена искусила физичко или сексуално насиље након своjе 15. године од стране интимног партнера или не-партнера, а свака трећа жена jе изjавила да jе доживjела неки облик физичког насиља од стране одрасле особе приjе своjе 15. године.

Бечић jе нагласио да jе неопходно системски настоjати да се насиље у породици искориjени, при чему треба укључити све институциjе са аспекта своjих овлашћења.

- Наjвише законодавно тиjело ове државе, на чиjем сам челу, даће пуну подршку у заштити људских права и борби против насиља над женама. Осим тога, подржавам и позивам све жене коjе трпе насиље у породици да затраже помоћ надлежних институциjа, jер ће тиме сачувати и себе и своjу дjецу, коjоj морамо пружити бољу и љепшу будућност”, додао је он.

Уочи 25. новембра, Међународног дана борбе против насиља над женама, зграда Скупштине Црне Горе симболично jе вечерас освиjетљена наранџастом боjом, како би се скренула пажња на борбу против великог проблема коjи захвата наше друштво и у 21. виjеку. Циљ ове кампање jе да се подигне свиjест о овоj апсолутно неприхватљивоj друштвеноj поjави, да се укаже на то колико jе она присутна у близини сваког од нас и да позове на ангажман циjелог друштва у њеном искорjењивању.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 19:11