Међусобне оптужбе / - Портал Дан
25/09/2021 u 13:58 h
Е.Д.Е.Д.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Блато на директора, понижење за спортисте

О смjени Лалошевића сазнали смо из медиjа, а када смо Весну Братић питали зашто га jе смиjенила, одговорила jе „даћу вам нешто друго“. Одбацуjемо подле нападе на СНП и Лалошевића, казао је Јоковић

Разрјешење функционера Социјалистичке народне партије (СНП) Василија Лалошевића са функције в.д. директора Управе за спорт на сједници Владе прије два дана, док је био на службеном путу, изазвало је бројне полемике у јавности. Док из СНП-а тврде да се ради о сценарију који је припреман мјесецима, из Министарства просвјете, науке, културе и спорта (МПНКС) тврде да је то била нужна и хитна одлука јер је Лалошевић у континуитету вршио незаконите радње. Да се поступило „хитно“ говори и чињеница да је на истој сједници Марко Беговић, доктор спортских наука, именован за новог в.д. директора Управе за спорт. Серија врло необичних и индикативних догађаја почела је јуче, када је МПНКС издало саопштење у коме се наводи да је против Лалошевића формиран предмет у Специјалном државном тужилаштву (СДТ). Међутим, осим што је необично како орган извршне власти зна за поступање тужилаштва, индикативно је што је предмет формиран на основу анонимне пријаве. Из СДТ- а је „Дану“ незванично потврђено да је формиран предмет против Лалошевића на основу анонимне кривичне пријаве која им је достављена.

”Из МПНКС су најавили да ће ангажовати и независног ревизора, иако као државни орган на то немају право и у сваком случају морају да ангажују Државну ревизорску институцију

– Тужилаштво ће, као и у сваком случају до сада, испитати основаност и истинитост навода из пријаве. У том правцу већ је затражена одређена документација – саопштио нам је саговорник из СДТ-а. Како сазнајемо, у пријави није наведен износ новца који је дојучерашњи в.д. директо ра Управе са спорт и младе, наводно, незаконито расподијелио, али су изнесене оптужбе да је средства спортским клубовима дијелио по истеку мандата. Министарство просвјете, науке, културе и спорта је прво издало подуже саопштење о разлозима за разрјешење Лалошевића, наводећи да су против њега „формирани списи предмета код специjалног државног тужиоца у односу на његов статус и у односу на Одлуку о додjели средстава за спровођење програма спортских организациjа у 2021.години“, те да је Лалошевић, супротно важећем Закону о спорту Црне Горе, без сагласности и учешћа МПНКС, доносио одлуке са којима се министарство упознало преко сајта. Из МПНКС су, између осталог, саопштили да jе Управа за спорт и младе игнорисала Свjетску антидопинг агенциjу (WADA) jер ниjе доставила упитник за прошлу годину, „због чега смо сада пред искључењем наших спортиста из свих такмичења, а у случаjу да нас не искључе, спортисти се могу такмичити, али не под нашом заставом и химном“. Пошто је медијима доставило то саопштење након сједнице Владе, министарство је послало и накнадни меjл у коjем се наjављуjе допуна тог документа, али су након скоро 12 сати саопштили да ипак, неће имати никакву допуну, већ да све до тада изречено представља званични став тог ресора. Занимљиво је да се након смјене Лалошевић састао са истакнутим словеначким званичницима укључујући премијера Јанеза Јаншу. Из МПНКС су казали да ће ангажовати и независног ревизора, иако као државни орган на то немају право, и у сваком случају морају да ангажују Државну ревизорску институцију. Рјешење о именовању Лалошевића садржи податак да је именован до избора новог директора, што значи да му мандат није истекао. СНП је прексиноћ за јуче ујутру најавио прес-конференцију, али она није одржана у заказаном термину због хитног састанка лидера СНП-а Владимира Јоковића и премијера Здравка Кривокапића. Конференција је одржана око два сата по подне а Лалошевић је поручио да је све што је у животу радио радио часно и поштено, те да је спреман да уложи све снаге да одбрани своj углед и част, као и углед СНП-а. Он је казао да је смијењен док jе био на службеном путу у Словениjи, што је оцијенио подлим и нечовјечним чином.

Опозиција тражи оставку министарке

Оштре критике поводом ове ситуације стигле су и од опозиције. Из Либералне партиjе (ЛП) су навели да нова власт систематски уништава Црну Гору, а на ред jе, изгледа, дошао и спорт. Из те партиjе позиваjу да се оваj случаj хитно обjасни црногорскоj jавности, а да министарка Весна Братић понуди оставку. Позив министарки Братић да поднесе оставку упутили су и из Бошњачке странке (БС). Како је казао посланик БС-а Амер Смаиловић, наjновиjа дешавања до коjих нас jе довела експертска влада, гдjе се Црна Гора налази пред искључењем њених спортиста из свих такмичења, или у ситуациjи да се спортисти могу такмичити, али не под заставом и химном Црне Горе, показуjе сву неодговорност и незаинтересованост министарке Братић за спорт и наше спортисте. Посланик ДПС-а Данијел Живковић написао је на Твитеру да скандал коjи jе креирало МПНКС представља завршни чин у понижење државе. Огласила се и Маjа Булатовић, члан главног одбора ДПС-а и бивша прослављена рукометашица. – Влада из дана у дан доказуjе да jе скуп неспособних и ухљебљених кадрова – навела jе Булатовић. Портпарол СД Никола Зиројевић саопштио је да сада од СНП-а очекуjу да jавно дају подршку интерпелациjи за претресање владине политике у области просвjете, коjа jе у процедури, и своjим гласовима омогуће смjену Весне Братић.

Он сматра да Весна Братић не заслужуjе да остане на министарској функциjи, као ни државна секретарка Милица Кадовић. Најавио је да ће подниjети кривичну приjаву против Братић.

– Нећу дозволити да ме дискредитуjу особе коjе немаjу поjма о спорту. Ове ствари су припремане три мjесеца уназад и када се удруже двиjе жене злобне, обjе са екстерним савjетницима, онда наилази оваj вид притисака – рекао је Лалошевић.

Он је навео да се на њега врши притисак и да jе рjешење о његовом избору за в.д. гласило „до избора новог“ и да ниjесу помињани рокови. Тврди и да jе више пута слао дописе министарству поводом упитника Свjетскоj антидопинг агенциjи, сугеришући да треба миjењати Закон о спорту. – Антидопинг комисиjа нема никакве везе са Управом за спорт и она jе производ избора ЦОК-а, над њом старjешинство има министарство – истакао је Лалошевић.

Тврде да је прекршио закон

Министарство просвjете, науке, културе и спорта саопштило jе да одлука о смjени Лалошевића ниjе усмjерена против СНП-а.

– Лалошевић ниjе и не може бити СНП у цjелости. Ово jе био jедан одговаран чин државног органа, какав МПНКС jесте. Наша намjера ниjе да се обрачунамо са било коjим политичким чиниоцем, ово jе била само реакциjа на лош рад и професионалне пропусте поjединца – саопштили су из министарства. Истичу да закон треба да буде jеднак за све, и кад штити и кад кажњава. – Лалошевић се огриjешио о закон. МНПКС је реаговало искључиво на стручан и професионалан начин – тврде из ресора Весне Братић.

Јоковић је казао да партиjа у потпуности стоjи иза свега што jе рекао Лалошевић и оштро осудио покушаjе наношења љаге на њега.

– СНП је био спреман на радикалне потезе, али смо одустали након разговора и савjета неких добронамjерних људи. Сви знамо да jе Управа за младе и спорт по расподjели припала СНП-у. Овдjе нису чиста посла – рекао jе Jоковић. Он је истакао да су о смjени Лалошевића сазнали из медиjа, а кад су Братић питали зашто га jе смиjенила, одговорила jе „даћу вам нешто друго“. – Одбацуjемо подле нападе на СНП и Лалошевића. Ако jе направио прекршаj, нека одговара, ако jе радио противзаконито, више ће напада имати од СНП-а него од било кога другог. Желимо да се ово доведе до краjа, а ми ћемо се борити за сваког нашег човjека по било коjу циjену – поручио jе Jоковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

<p>Ilustracija</p>

MUP otvorio e-mail adresu za slanje upita i prigovora povodom lokalnih izbora u Budvi i Andrijevici Uoči izbora za odbornike u Skupštini opštine Budva, koji će se održati 26. maja 2024. godine, kao i izbora za odbornike u Skupštini opštine Andrijevica, koji će se održati 2. juna 2024. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova otvorilo je novu e-mail adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

25. april 2024 17:08