/ - Са састанка
25/11/2021 u 19:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Брајовић примила специјалну савјетницу УН за превенцију геноцида

Савјетница предсједника Црне Горе је захвалила на позитивним оцјенама које долазе са важне адресе

Савјетница предсједника Црне Горе за вањску политику Тамара Брајовић примила је специјалну савјетницу УН за превенцију геноцида Alis Vairimu Nderitu и регионалну директорку за Европу и Централну Азију у Канцеларији УН за развојну координацију Gvi-Јeop Son, које бораве у посјети Црној Гори. 

Разговору је присуствовао резидентни координатор УН у Црној Гори Peter Lundberg.

Специјална савјетница Nderitu казала је да је њена посјета Црној Гори инспирисана резолуцијом о геноциду у Сребреници коју је усвојио црногорски парламент, и која је с аспекта њеног мандата, чији је првенствени циљ спречавање понављања злочина, од изузетне важности јер долази од земље која је у свом блиском окружењу искусила злочин геноцида.

- Казала је да је ријеч о једном веома добром и хуманом тексту који јасно потврђује да нема колективне кривице и колективне одговорности, већ да је одговорност искључиво индивидуална. Изразила је високе оцјене о политици Црне Горе у овом контексту и пренијела захвалност предсједнику Црне Горе на лидерству земље по овом питању. Савјетница предсједника Црне Горе је захвалила на позитивним оцјенама које долазе са важне адресе у систему Уједињених нација, а које су веома охрабрујуће за Црну Гору и њено друштво, посебно имајући у виду осјетљивост тренутка који Црна Гора живи. Нагласила је да је разговор о прошлости једини пут за прихватање истине и одговорности, и да без тога регион не може успјешно завршити процес транзиционе правде, нити изградити повјерење и достићи жељени циљ одрживог мира. Нагласила је кључну улогу образовања и улогу Уједињењих нација на терену, нарочито у правцу препознавања раних сигнала и правовремене реакције- наводе у саопштењу.

Поновила је пуну подршку Црне Горе мандату специјалне савјетнице за превенцију геноцида, и опредијељеност земље да кроз даљи ангажман у УН, укључујући и предстојеће чланство у Савјету за људска права, ради на подизању свијести о важности дијалога и разумијевања и прихватања прошлости у постконфликтним друштвима.

- Имајући у виду веома позитивне оцјене саговорника о досадашњој улози Црне Горе и потенцијално даљем доприносу, исказала је отвореност да се у сарадњи са Уједињеним нацијама, генералним секретаром Гутерешом и Канцеларијом за превенцију геноцида и одговорност на заштиту у Њујорку, размотри идеја регионалне конференције на тему геноцида и прихватања судских одлука у контексту помирења и стварања услова за одржив мир, што је веома позитивно прихваћено- истакли су саопштењем.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 13:29