/ - Брегу Мајлинда
26/11/2021 u 09:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Брегу: Бити Европљанин није записано у ДНК, то је оно у шта вјерујемо

Изазови, дигитализација, климатске промјене, лажне вијести и технолошки напредак који ће промијенити рад је оно што нас чини Европљанима, закључила је Брегу

Италија у партнерству са Вијећем за регионалну сарадњу је била домаћин младима из свих дијелова Европе који су се окупили на Форуму младих Европске уније и Балкана у Риму

- Млади људи одлазе из региона и то више није ударна вијест. Једно од троје младих људи доби између 18 и 24 године са Западног Балкана потврђује спремност да оде из домовине. Требамо разумјети поруку, а то је да њихов избор дестинације показује шта недостаје у њиховом друштву. Требамо само да посматрамо, слушамо и што је најважније да дјелујемо и дамо им разлог да остану. Вријеме је луксуз и немамо га у изобиљу. Ако желимо другачије сутра са промјенама смо требали почети још јуче- рекла је генерална секретарка Вијећа за регионалну сарадњу Мајлинда Брегу током панел диксусије „Проширење ЕУ, националне и међународне политике“ на Форуму младих Европске уније и Балкана, који је организовало Министарство вањских послова и међународне сарадње Италије у партнерству са Вијећем за регионалну сарадњу. 

Она је поручила да Европа нису границе, географија нити је у ДНК записано да је неко Европљанин.

- Оно у шта вјерујемо и за шта се боримо је оно што нас чини Европљанима. Немојте мислити да процес европеизације треба бити процес усмјерен на рокове и датуме. Размишљајте о друштвима која одређују вашу будућност и будућност ваше дјеце, размишљајте шта значи немати граница, шта значи слободно се кретати Европом и регионом. Дилеме и изазови с којима се сви суочавамо, дигитализација, климатске промјене, сигурност, лажне вијести и технолошки напредак који ће промијенити наше тржиште рада је оно што нас чини Европљанима - закључила је Брегу.

На Форуму младих ЕУ и Балкана окопило се 88 младих људи и ментора из свих 27 земаља чланица Европске уније и шест економија Западног Балкана који су током пет дана у Риму разговарали о заједничким питањима, састали се са доносиоцима политика и мобилизирали енергију за нове иницијативе те дали нове погледе на интеграцију ЕУ и Балкана. Закључци са Форума ће се доставити „Конференцији о будућности Европе“ коју је ЕУ покренула током 2021. и 2022. година како би се грађанима из свих дијелова континента омогућило да доставе своја виђења будућности Европске уније.  

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 00:21