Мајлинда Брегу / - REGIONAL COOPERATION COUNCIL
15/11/2021 u 13:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Брегу: Свjедоци смо застоjа с коjим се процес сарадње на Западном Балкану суочава

Потенциjали раста се могу искористити само кроз регионалну економску интеграциjу региона, што jе само дио потенциjала ране интеграциjе у одабране политике jединственог европског тржишта, закључила jе Брегу

Европска перспектива Западног Балкана jе покретач коjи процес сарадње дугорочно гледано чини корисним за све. Вjеруjем да Европска униjа има сва потребна средства да европску перспективу одржи живом на Западном Балкану. Без увjерљивог пута ка чланству у ЕУ Западни Балкан би лако могао подлећи регионалном национализму, рекла jе генерална секретарка Виjећа за регионалну сарадњу (RCC) Маjлинда Брегу на неформалном састанку министара вањских послова Процеса сарадње у Jугоисточноj Европи (SEECP) данас у Бриселу, чиjи jе домаћин био министар вањских послова Грчке Никос Дендиас у име грчког предсjедавања овим процесом. 

image

Са састанка

- REGIONAL COOPERATION COUNCIL

- Са повећањем динамике и интензитета, али и изазова коjе програми регионалне сарадње доносе, сваког дана смо свjедоци и застоjа с коjим се процес сарадње на Западном Балкану суочава. У изразито спорном регионалном геополитичком окружењу, акциони планови као што су заjедничко регионално тржиште и зелени програм сами по себи неће бити довољни. Ови инструменти су нису више до благе моћи регионалноj сарадњи. Ако, међутим, модел сарадње на нивоу шест економиjа региона буде доведен у питање, та блага моћ ће испарити. Амбициозниjе активности на интеграциjи Западног Балкана у политике jединственог европског тржишта су противтежа успоравању процеса проширења Европске униjе. Потенциjали раста се могу искористити само кроз регионалну економску интеграциjу региона, што jе само дио потенциjала ране интеграциjе у одабране политике jединственог европског тржишта. То jе краjњи циљ Програма заjедничког регионалног тржишта коjи ми у RCC-у предводимо - закључила jе Брегу.

Потпредсjедник Европске комисиjе Жозеп Борељ и комесар Европске комисиjе за политику сусjедства и проширење Оливер Вархељи такође су учествовали на састанку.

Генерална секретарка RCC-а честитала jе грчком предсjедавању Процесом сарадње у Jугоисточноj Европи на одличном раду и кориштењу платформе СЕЕЦП-а за даље унапређење сарадње и омогућавање размjене о броjним темама од регионалног значаjа.

RCC jе и даље у потпуности предан пружању подршке SEECP-у као главном форуму регионалне сарадње у Jугоисточноj Европи, али и региону у побољшању благостања, сигурности и стабилности. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 13:40