Бошњачка странка / -Бошњачка странка
25/05/2021 u 17:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

БС: Крајње вријеме за проналажење одговорних за депортацију

Подсјетили су да се 25. маја обиљежава двадесет девет година од хапшења цивила бошњачке националности који су потом депортовани у Босну и Херцеговину, захваћену ратом

Званична Црна Гора мора уложити све своје капацитете како би сви ратни злочини који су почињени на њеној територији били истражени и процесуирани, а налогодавци и извршиоци тих злодјела приведени правди, саопштено је из Бошњачке странке.

Подсјетили су да се данас, 25. маја обиљежава тачно двадесет девет година од хапшења цивила бошњачке националности који су потом депортовани у Босну и Херцеговину, захваћену ратом.

-Више десетина избјеглих Бошњака незаконито је ухапшено у Црној Гори и предато војсци босанских Срба у Босни и Херцеговини у својству талаца. Само дванаест депортованих особа је успјело да преживи мучење у концентрационим логорима, а посмртни остаци већине страдалих још нису пронађени- наводи се у саопштењу.

Крајње је вријеме, сматрају у БС, да након скоро три деценије, надлежни коначно утврде одговорност оних који су учествовали у вршењу депортације.

-Бошњачка странка тражи од тужилаштва да се овај процес поново актуелизује, како би се сви који су у њему на било који начун учествовали довели пред лице правде.

Иако је Црна Гора напредовала у процесу европских интеграција, без процесуирања ратних злочина, њен европски пут биће заустављен.

Апелујемо да се у уџбенике историје уврсте чињенице о депортацији Бошњака 1992. године. Такође, позивамо Општину Херцег Нови и Министарство унутрашњих послова да се у Херцег Новом изгради спомен обиљежје, гдје је највећи број избјеглих цивила и ухапшен- саопштено је из БС.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 09:37