/ фото: Иван Петровић
11/10/2021 u 14:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Булајић: Вријеме је да предсједници странака уђу у Владу

Као предсједник одбора за изборну реформу, ускоро ћу заказати сједницу тога тијела, јер смо дужни да припремимо услове за нове изборе, закључио је он

Потпредсједник Скупштине Црне Горе, Страхиња Булајић, саопштио је да оно што је свуда у демократском свијету нормално – да странке које су побиједиле на изборима и њихови лидери - буду носиоци власти, некима у Црној Гори је ненормално.

- Посебно што смо имали прилику да видимо судбину таквих пројеката, који су уведени појавом Позитивне ЦГ, да се већина и страначки прваци у Никшићу проглашавају непожељним, што је за резултат донијело да град буде предат ДПС-у, иако то није била воља грађана ове наше општине. Да ништа није случајно, показало се кад су касније предсједник те странке и најуже руководство завршили у наручју ДПС-а. Састав Владе Црне Горе мора одражавати вољу гласача јер је све друго непоштовање изборне воље грађана, а у нашем случају такав приступ је довео до тешке политичке кризе. Само влада, којој снагу и легитимитет дају учесници и побједници на изборима, може да изведе земљу из тешке кризе у коју је држава запала због експеримента непознатог у озбиљним демократијама. Вријеме је да одговорност за управљање државом преузму предсједници странака и други најодговорнији људи из политичких организација. Они су добили подршку грађана,  па је логично да они доносе одлуке и у извршној власти, за које ће полагати рачуне пред гласачима- навео је он.

Како каже, зато, никога не треба да чуди што нека од главних очекивања гласача побједничке коалиције нису испуњена.

- Прије свих, демонтирање криминалне хоботнице, за шта је била неопходна снажна влада, спремна да се обрачуна са мафијом на начин на који је тражила већинска Црна Гора. ДФ, а посебно НСД, траже за себе само она права која не ускраћују другима.  Ми нијесмо одређивали Ури хоће ли њен лидер бити потпредсједник Владе, а могли смо рећи да тамо, на њиховој коалиционој листи, има много искуснијих људи и доказаних експерата. Нисмо ни Демократама сугерисали да ли ће предсједник Скупштине бити њихов страначки лидер или неко други. Сматрали смо да је за њихову политику, и с обзиром на подршку коју су добили од грађана, природно да предсједници преузму кључну одговорност, јер њихове странке желе да поново наступају на неким наредним изборима. Уосталом, и сам сам изабран на функцију потпредсједника Скупштине Црне Горе као високи страначки функционер - потпредсједник- сматра Булајић.

Поручује да је важно је да одмах"рашчистимо ове темељне демократске вриједности, како сјутра неко не би предложио некадашње “никшићке” принципе, каквих нема нигдје у свијету, а којима је покушано да се ДФ-у одређује ко може, а ко не да буде градоначелник".

- Ипак, за разлику од понашања неких истакнутих, тадашњих и садашњих актера, ДФ баштини друге вриједности, па их је укључио у власт у Никшићу и Херцег Новом, иако нису били неопходни за парламентарну већину. Данас, годину дана након формирања такозване експертске владе, којом су искључене скоро све политичке партије из извршне власти, имамо блокаду готово свих државних институција. Не само да не функционише Влада, а ни Скупштина, већ ни Државна изборна комисија, Тужилачки савјет и друге важне институције, док су Уставни суд и Судски савјет на граници функционисања. Тај исход и није било тешко претпоставити, с обзиром да нису испоштовани основни демократски стандарди. Као предсједник одбора за изборну реформу, ускоро ћу заказати сједницу тога тијела, јер смо дужни да припремимо услове за нове изборе, у сусрет расплету ове тешке политичке кризе у којој се налази Црна Гора- закључио је он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 06:32