/ - СТЕФАН ЋУЛАФИЋ
02/11/2021 u 16:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ћулафић: Влада и министарка Срзентић да копирају концепт дигиталне Подгорице

Како је саопштио, осим тога, министарка Срзентић, која покрива ресор медија, "остаће упамћена у овом кратком мандату Владе као министарка која се не појављује у медијима"

Стефан Ћулафић, одборник ДПС у Скупштини Главног града, саопштио је да су грађани Црне Горе у претходној години свједочили невјероватној чињеници.

- Док се Министарство јавне управе, дигиталног друштва и медија размеће сензационалним причама о дигиталној трансформацији и доласку свјетских експерата – стварни учинак је заправо нула! Дигитализација је у сваком савременом друштву пут који изискује стално унапређење,  модернизацију и рад на себи, али очито не и за апостолску Владу Црне Горе која дигиталне процесе види као метафизички пут информација - који уређује овоземаљски живот.  Чекајући трансформацију и најављивану професионализацију јавне управе, кроз низ неопходних акција у циљу дигитализације архива, министарка Срзентић у приједлогу Уредбе о измјенама уредбе о накнади трошкова у поступку за приступ информацијама нуди апсурдни прорачун - да је јефтиније копирати него скенирати документа- навео је Ћулафић.

Како је саопштио, осим тога, министарка Срзентић, која покрива ресор медија, "остаће упамћена у овом кратком мандату Владе као министарка која се не појављује у медијима. Министарка се у више наврата похвалила јединим реализованим пројектом - новим и напредним сајтом Владе". 

- Насупрот њима, Главни град Подгорица већ дуже вријеме успјешно и озбиљно спроводи  процес дигитализације. Осим унапријеђеног портала Главног града, локална самоуправа у Подгорици је успјешно спровела пројекат “100 бесплатних сајтова” како би помогли привредницима да лакше превазиђу посљедице дугог периода пандемије. Ово је веома важан корак имајући у виду да дигитализација у овом тренутку даје могућност савладавања физичких баријера и генерално олакшава пословање на савременим тржиштима. Поред већ развијених дигиталних сервиса, као што је Систем 48, Главни град Подгорица је додатно промовисао и интезивирао израду нових, као што је електронски Водич кроз администрацију са више од 150 различитих врста образаца и преко 200 процедура које описују начин остваривања права и обавеза код градске управе, уз прецизно наведене надлежне органе, службе, установе или градска предузећа, као и цијене административних такси...У циљу управљања отпадом и очувања животне средине, путем апликације “Каспер” корисницима је омогућено да пријаве нелегално одлагање смећа и формирање непрописних депонија у граду. За пражњење подземних посуда за одлагање смећа, умногоме је помогло инсталирање осам сензора и значајно унаприједило начин прикупљања комуналног отпада у Главном граду. Афирмација “Smart city” пројекта добила је пуну подршку и регионалну сарадњу у комуналној дјелатности, гдје се као резултат појављују најсавременија техничка рјешења и унапређење свих елемената функционалности пословања- навео је, поред осталог.

Сматра да мобилна апликација Клик Бус олакшава грађанима употребу градског саобраћаја, а за једноставније коришћење градских сервиса и бољу информисаност грађана Моја Подгорица нуди велики број електронских сервиса и на једноставан начин омогућава комуникацију са градском управом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 12:53