Марко Царевић / - SRDJAN BOLJEVIC
14/07/2021 u 21:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Царевић: Црна Гора да врати Свети Стефан породици Карађорђевић

Карађорђевићи воде поступак против државе и они ће доказати да jе имовина на Милочеру њихова, али таj процес се одвиjа мимо општине Будва, казао је Царевић

Држава Црна Гора мора да врати Свети Стефан породици Карађорђевић, jер jе то имовина коjу jе бесправно одузела, казао jе предсjедник Општине Будва, Марко Бато Царевић за Нову.рс, одговараjући на питање да прокоментарише правну битку за Свети Стефан коjу води породица Карађорђевић коjа jе 7. априла 2005. године подниjела захjтев за повраћаj имовине коjу су, како тврде, посjедовали у Црноj Гори, а коjа им jе конфискована 1947. године.

Према писању Нове, Карађорђевићи потражуjу вилу Милочер са околином, укључуjући и парцеле на Светом Стефану, дворац „Лесковац“ у Риjеци Црноjевића и кућа на Цетињу.

“Карађорђевићи воде поступак против државе и они ће доказати да jе имовина на Милочеру њихова, али таj процес се одвиjа мимо општине Будва. Карађорђевићи траже да им се врати њихова имовина, а не траже накнаду штете. Мање jе битно колико то све вриjеди, они само хоће своjу имовину назад, то им припада по закону. У свакоj озбиљноj држави коjа куца на врата ЕУ, у предприступним преговорима се каже да jе владавина права загарантована, па зато треба бити праведан”, казао jе Царевић.

Породица Карађорђевић jе, истиче он, све поштено платила Паштровићима.

“То jе презиме чиjа се историjа везуjе за Свети Стефан. Исте те Паштровиће jе држава ангажовала да раде на овом простору, да би остварили профит на изградњи обjеката, али на туђоj имовини. Држава мора да врати ову имовину и то jе све законски чисто и jасно. Сада jе, међутим, политика умиjешала прсте, па jе све прешло у спор између породице Петровић и Карађорђевић”, истиче Царевић.

Он jе казао да jе “у еуфориjи стварања црногорске државе, власт ћутала.

“Карађорђевиће зато поjедини гледаjу као окупаторе и не желе да им врате оно што им припада. Ипак, ако jе држава заинтересована да задржи туђе, онда треба поштено да им плати”, закључио jе Царевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 14:43