Посланици у Паризу на Интерпарламентарној скупштини / - Скупштина ЦГ
26/02/2022 u 09:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Црногорски посланици на Интерпарламентарној конференцији у Паризу: Подржали украјинску независност, сувереност и територијални интегритет

ЕУ је креирана да промовише мир и безбједност, али је и спремна да адекватно одговори на изазове које намеће новонастала ситуација у Украјини, казао је предсједник француског Сената Жерард Ларшер

Европска унија (ЕУ) треба да успостави политичке, економске, трговинске и финансијске санкције Русији, поручено је са Интерпарламентарне конференције за заједничку вањску и безбједносну и безбједносну и одбрамбену политику.

Наводи се да су учесници конференције у Паризу снажно подржали украјинску независност, сувереност и територијални интегритет те државе и позвали Русију да одмах повуче војне снаге из Украјине.

Како је саопштено из Скупштине Црне Горе, у црногорској делегацији били су предсједник Одбора за међународне односе и исељенике Миодраг Лекић и замјеник предсједника Одбора Андрија Николић, као и члан Одбора за безбједност и одбрану Иван Брајовић.

image

Посланици у Паризу на Интерпарламентарној скупштини

- Скупштина ЦГ

Наводи се да је агенда конференције у свијетлу најновијих дешавања у Украјини била измијењена и фокусирана на актуелни сукоб у Украјини.

Предсједник француског Сената Жерард Ларшер казао је да је у свијетлу руске агресије опстанак Украјине сада приоритет за Европу.

Он је поручио да је ЕУ креирана да промовише мир и безбједност, али је и спремна да адекватно одговори на изазове које намеће новонастала ситуација у Украјини.

Европа, како је казао Ларшер, мора бити ефективна и спремна да мобилизује своје војне капацитете.

image

Посланици у Паризу на Интерпарламентарној скупштини

- Скупштина ЦГ

Предсједник Одбора за међународне односе, безбједност и оружане снаге Сената Француске Кристијан Камбон казао је да је важно да грађани ЕУ буду укључени у процес доношења одлука у вези са кризом у Украјини.

Мир, како је навео, никада не би требало да буде схваћен олако, и додао да украјински народ има право да живи слободно.

image

Посланици у Паризу на Интерпарламентарној скупштини

- Скупштина ЦГ

Предсједник Одбора за међународне односе Парламента Француске Жан Луис Бурланж поручио је да је Русија агресијом на Украјину демонстрирала непоштовање основних принципа слободе, међународног права и поштовања закона.

Он је констатовао да Европа мора устати и бити достојна терета који се нашао на њеним леђима, те мобилизивати се војно, технолошки и интелектуално. У супротном, како је казао, Европа ће изгубити слободу.

Предсједник Одбора за међународне односе Европског парламента Дејвид Мекалистер рекао је да је Украјина слободна, независна држава, и да њена територија није за преговоре.

Илегална инвазија Русије, како је навео, представља пријетњу међународном миру и поретку, за шта је, како је закључио, неопходан уједињен одговор Европе.

Амбасадор Украјине у Француској Вадим Омелченко казао је да је Русија извршила војну агресију у Украјини што је узроковало смрт украјинских војника.

Циљ Русије је, према његовим ријечима, да подијели Европу, на шта одговор Европљана мора бити искључивање Русије из међународних процеса, замрзавање средстава руских олигарха, и рад на избјегавању зависности Европе од коришћења руског гаса.

Лекић је у обраћању казао да су власти у Црној Гори осудиле руску агресију у Украјини и додао да није вријеме за реторику већ за дјеловање, наставак дипломатских напора у циљу окончања ратних дејстава и проналажења рјешења за кризу у Украјини.

Николић је рекао да данас “свједочимо највећем изазову по очување евроатланских вриједности од завршетка Хладног рата”.

Он је казао да се мора одговорити уједињено и одлучно.

“И НАТО и ЕУ, јер сви знамо шта се може догодити када агресори прођу некажњено”, навео је Николић.

Он је казао да “не заборавите да руски предсједник има савезнике у региону Западног Балкана”.

Наводи се да су учесници скупа усвојили су текст Декларације у којој поручују да осуђују руску војну агресију у Украјини и флагрантно кршење принципа признатих од стране међународне заједнице.

Додаје се да су учесници конференције снажно подржали украјинску независност, сувереност и територијални интегритет те државе и позвали Русију да одмах повуче војне снаге из Украјине.

“Такође су позвали ЕУ да успостави политичке, економске, трговинске и финансијске санкције Русији, и да обезбиједе масовну економску и хуманитарну подршку Украјини те да помогну у случају хуманитарне кризе и украјинских избјеглица”, каже се у саопштењу.

Из Скупштине су казали да су се чланови црногорске делегације, током боравка у Паризу, стастали и са предсједницом групе пријатељства за Западни Балкан у Парлементу Француске Мартом де Сидрак и чланом групе Аланом Кадиком.

Наводи се да је конференција у Паризу окупила делегације националних парламената чланица ЕУ и земаља посматрача, као и представнике Европског парламента, у циљу вођења конструктивне расправе о актуелним темама из домена вањске и безбједносне политике.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 08:31