Ник Ђељошај / - Архива
03/07/2021 u 09:30 h
Suzana RadevićSuzana Radević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђељошај: Нема преговора док је Кривокапић премијер

Наjбоље могуће рjешење jе техничка влада свих субjеката и припрема нових избора, jер jе тренутно стање неодрживо, каже Ђељошај за "Дан"

Никакви преговори о реконструкциjи Владе док је на њеном челу Здравко Кривокапић нас не интересуjу, казао је за "Дан" Ник Ђељошај, актуелни предсједник Општине Тузи и предсједник Албанске алтернативе. У сусрет преговорима који се воде за превазилажење укупне политичке кризе у Црној Гори, најприје извршној, а онда и законодавној, гдје се као могуће рјешење помиње реконструкција Владе тако да премијер Кривокапић остане на челу, а да у њој буду и политичари, Ник Ђељошај наводи да за Албанску листу ту нема мјеста док год је Кривокапић дио ње. За њих је најбоље рјешење техничка влада која би припремила нове изборе.

– Никави преговори о реконструкциjи Владе с премиjером Кривокапићем на челу нас не интересуjу. Актуелни премиjер jе нашу листу преварио и свака његова риjеч на разговорима jе била обмана. Не вjеруjемо да има било какве могућности да се дође до договора да будемо власт са сличнима. Наjбоље могуће рjешење jе техничка влада свих субjеката и припрема нових избора, jер jе тренутно стање неодрживо – поручује Ђељошај.

Он наводи да је лично против било какве могућности да буду дио било каквог договора с актуелним премиjером.

– Не можемо градити партнерство с онима коjи су нас преварили и слагали! Премиjер jе клерико-националиста и шовиниста коjи jе своjим дjеловањем угрозио сва демократска достигнућа и од првог дана jе радио против мањинског народа да га доведе у што тежу позициjу – закључио је за наш лист Ник Ђељошај.

Преговори наредне седмице на више нивоа

Почетком седмице очекује се нови састанак парламентарне већине како би се нашло најбоље могуће рјешење како да се изађе из кризе у коју смо као држава запали. Ипак, средином седмице заказан је састанак на који су позвани и власт и опозиција од стране предсједника Скупштине Алексе Бечића. Међутим, парламентарном дијалогу ће се одазвати комплетна опозиција, која има своје захтјеве, као и дио странака које чине власт, док дио попут Покрета за промјене, Демократске народне партије на чијем је челу Милан Кнежевић и Нове српске дрмократије на челу са Андријом Мандићем, позив нијесу прихватили.

Иако свака партија појединачно, како власти тако и опозиције позива на дијалог, јасно је да ће преговори и коначан договор ићи мало теже док сви не буду дио њега. У сваком случају, цјелокупна власт,,навија" прије за договор, него за изборе. Избори се помињу као крајња опција, али извјесна уколико се не постигне договор одговарајући за све.

Иако је Албанска листа на изборима освојила један мандат у Скупштини Црне Горе, а вођени су и разговори са премијером Кривокапићем око евентуалног учешћа мањина у власти, до тога није дошло. Ђељошај је био носилац Албанске листе,,Генци Ниманбегу – Ник Ђељошај" на парламентарним изборима 30. августа прошле године, када је после 30 година смијењена власт на челу с Демократском партијом социјалиста (ДПС).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 18:11