Татјана Спичановић / -  Татјана Спичановић
28/09/2021 u 20:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Демократе траже смјену потпредсједнице Бара: Патријарху Порфирију рекла "мрш"

Они сматрају да у поступању Спичановић има и елемената кривичног дјела изазивања националне, расне и вјерске мржње

Клуб одборника Демократа Бар упутио је данас иницијативу предсједници Скупштине Општине Бар Милени Божовић, којом се предлаже усвајање Одлуке о укидању дате сагласности на Одлуку председника Општине Бар о именовању потпредсједнице Тање Спичановић због, како се образлаже, „јавног испољавања очигледне мржње и нетрпељивости и то у граду који је синоним за национални и вјерски склад“.

У документу који потписује председник Клуба одборника Демократа Бар Момчило Лековић, подсјећа се да је 5. септембра Тања Спичановић у коментару са свог Фејсбук профила на текст са изјавом патријарха Порфирија оставила коментар садржине „Мрш!“, чиме је, како истичу из Демократа, „испољила мржњу према великом дијелу вјерујућих грађана Бара, што је за њену јавну функцију коју обавља недостојно и скандалозно“.

- Подсјећамо и да члан 7 Устава Црне Горе прописује да је „забрањено изазивање или подстицање мржње и нетрпељивости по било ком основу - наводи се у документу, преносе Новости.

Из Демократа кажу и да сматрају да у поступању Спичановић има и елемената кривичног дјела изазивања националне, расне и вјерске мржње из члана 370 Кривичног законика Црне Горе.

- Ово није први пут да потпредседница свих грађана Бара јавно испољи очигледну мржњу и нетрпељивост, и то у граду који је синоним за вјерски и национални склад. Она је у више наврата у овој и прошлој години јавно износила ставове који нису достојни једног потпредсједника Општине, нити човјека који поштује све вјере и нације, а сви ти ставови изазивали су узнемирење комплетне јавности, односно осуду грађана Бара - наводе из Демократа, подсјећајући и да су сви изречени ставови у супротности са чланом 5 Етичког кодекса функционера локалне самоуправе у којем пише да "током свог мандата, ни у обављању функције, ни у приватном животу, функционер локалне самоуоправе неће се понашати на начин који би деградирао углед функције коју обавља - наводе из Демократа.

Зато, закључује се у документу, „захтијевамо да Скупштина преиспита давање сагласности на Одлуку о избору Тање Спичановић на мјесто потпредсједника Општине Бар, односно да исту укине и тиме покаже да прави отклон и да не подржава овакво континуирано понашање".

Предсједник Клуба одборника Демократа Бар Момчило Лековић поручио је да „као одговорни људи који баштине вриједности на којима се град Бар уздигао и уздиже као град у којем нема подјела, мржње и нетрпељивости међу пријатељима, комшијама, кумовима и суграђанима, па било које вјере или нације били, сматрају да „Бар не може представљати особа која константно ради супротно и у продуженом трајању као јавна функционерка распирује мржњу и нетрпељивост међу суграђанима“.

- Како Предсједник Општине Бар није донио Одлуку о разрешењу потпредсједнице Општине Бар, Скупштина општине Бар из разлога горе набројаних мора донијети Одлуку о укидању Одлуке о давању сагласности на Одлуку предсједника Општине о именовању потпредсједнице општине, чиме прави отклон од овакве политике односно показује да не подржава ставове који изазивају узнемирење јавности и вријеђају грађане Бара - поручује Лековић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 06:56