Дијалог власти и опозиције нужност / SASTANAK PREDSTAVNIKA VLASTI I OPOZICIJE U SKUPšTINI CRNE GORE-IVAN PETROVIC-IPE
06/08/2021 u 08:30 h
Suzana RadevićSuzana Radević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дијалог власти и опозиције у септембру

Учесници првог састанка су сагласни да се диjалог настави након августа у термину коjи се договори

Други састанак власти и опозициjе неће се одржати приjе септембра, иако је био најављен најкасније за прву седмицу августа, саопштено је "Дану" из Скупштине. Са тиме су се, како су казали, сагласили сви учесници првог састанка.

– Из обjективних разлога ниjе реално да се други састанак власти и опозициjе одржи приjе септембра. Учесници првог састанка су сагласни да се диjалог настави након августа у термину коjи се договори – одговорили су из Скупштине на питање "Дана".

Након првог састанка, предсједник Скупштине Алекса Бечић jе казао да је након вишесатног састанка представника парламентарних партиjа договорено да се настави диjалог како би се дошло до методологиjе за постизање двотрећинске већине у Скупштини која је потребна за избор Судског савjета, судиjа Уставног суда и врховног државног тужиоца (ВДТ).

Дијалог пожељан

Првом састанку, одржаном 7. jула, присуствовали су представници свих партије осим оних које чине коалицију "За будућност Црне Горе", у којој су сматрали да прво треба да се постигне договор међу парламентарном већином, па онда да дође до договора између власти и опозиције. Дио партија истицао је и да неће за исти сто са Демократском партијом социјалиста (ДПС). Ипак, остаје могућност да ће се појавити на другом састанку уколико свеукупне ситуација на политичкој сцени буде побољшана.

Састанку су се одазвали потпредсjедник и шеф посланичког клуба ДПС-а Иван Вуковић и Даниjел Живковић, лидер Социjалдемократске партиjе (СДП) Рашко Коњевић, лидер Социjалдемократа (СД) Иван Браjовић, потпредсjедник ГП УРА Горан Ђуровић, посланик Демократа Борис Богдановић, предсjедник Бошњачке странке Еврин Ибрахимовић, предсjедник Либералне партиjе Андриjа Поповић, представници албанских партиjа Фатмир Ђека и Ник Ђељошаj, Срђан Павићевић из Цивиса и лидер Демоса Миодраг Лекић.

Тада је договорено да на наредном састанку усагласе методологиjу рада и динамику и принципе вођења диjалога у даљим фазама тог процеса.

– Исказано jе очекивање да ће се и политички субjекти коjи нису узели учешће у раду данашњег парламентарног диjалога придружити у току овог процеса, коjи ниjе лак и jедноставан, али jесте процес коjи нема алтернативу, ако се желе реформе коjе захтиjеваjу двотрећинску, односно, тропетинску већину у Скупштини – рекао jе тада Бечић.

Упитан да ли постоjи рок до када ће парламентарна већина морати да се договори, он је одговорио да диjалог нема алтернативу, како унутар парламентарне већине, тако и између парламентарне већине и Владе и између власти и опозициjе.

Казао је и да разрjешење сложене политичке ситуациjе коjа постоjи између парламентарне већине и Владе види у реконструкциjи Владе, као плоду сагласности парламентарне већине и Владе, а никако у рушењу Владе или новим изборима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 03:17