/ - Државна изборна комисија
10/03/2022 u 16:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ДИК: Поништена збирна изборна листа за избор одборника у Беранама

ДИК напомиње да је након доношења данашњег Рјешења, даљи поступак у надлежности Општинске изборне комисије

Државна изборна комисија на данашњој сједници разматрала је, поред осталог, приговоре на поступање Општинске изборне комисије Беране у вези спровођења изборног поступка за избор одборника у Скупштини општине Беране, који ће се одржати 27. марта 2022. године. 

-ДИК је Рјешењем дјелимично усвојила приговор Демократске партије социјалиста и поништила Збирну изборну листу за избор одборника у Скупштини општине Беране, док је исти приговор одбила у дијелу којим је тражено да се пониште рјешења „СНП-Беране зна најбоље“, „Беране САД“, „Марко Милачић – Права Црна Гора – држимо ријеч – др Милован Живковић“ и „Беране има алтернативу“-наводе из ДИКА-а.

Додају:"ДИК је увидом у утврђену и проглашену збирну изборну листу утврдила да иста садржи недостатке, будући да су у дијелу збирне изборне листе налазе изборне листе на којима нема законом прописаног броја кандидата мање заступљеног пола. Комисија је такође утврдила да се један кандидат налази на двије изборне листе, што је такође супротно императивној законској одредби којом је прописано да једно лице може бити кандидат на само једној изборној лист".

-У дијелу приговора Демократске партије социјалиста којим је тражено да се пониште рјешења о утврђивању и проглашењу изборних листа: „СНП-Беране зна најбоље“, „Беране САД“, „Марко Милачић – Права Црна Гора – држимо ријеч – др Милован Живковић“ и „Беране има алтернативу“, Комисија је утврдила да су наведене изборне листе потврђене и проглашене 27.02.2022. и 1.03.2022. године, што значи да је протекао рок за подношење и одлучивање по овом приговор-прецизирају они.

ДИК напомиње да је након доношења данашњег Рјешења, даљи поступак у надлежности Општинске изборне комисије. 

-Комисија је констатовала да је Општинска изборна комисија Беране направила груб пропуст приликом поступања у спровођењу изборних радњи. Због тога је у складу са својим надлежностима одлучила да упути допис ОИК Беране у којем ће указати на неопходност законитог поступања у примјени Закона о избору одборника и посланика- Наводе у саопштељу.

Додају: "Комисија обавјештава јавност да је Демократска партија социјалиста захтијевала од Државне изборне комисије да преузме надлежности од ОИК Беране, због наведених пропуста. Закон о избору одборника и посланика прописује да Државна изборна комисија може преузети надлежности општинске изборне комисије само када су у питању избори за избор посланика, што овдје није случај".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
ДИКДПС
29. april 2024 18:58