/ - Државна изборна комисија
01/04/2022 u 14:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ДИК: Нијесмо данас одлучивали о понављању избора на бирачком мјесту у Улцињу

Комисиjа jе извршила увид у нацрт записника са сjеднице ОИК Улцињ и утврдила да записник ниjе усвоjен, те се у том диjелу ниjе изjашњавала

Државна изборна комисиjа jе на данашњоj сjедници по захтjеву предсjедника Општинске изборне комисиjе Улцињ дониjела стручно мишљење.

- Нетачни су наводи обjављени у медиjима да jе Државна изборна комисиjа данас одлучивала о понављању избора на jедном бирачком мjесту у Улцињу, будући да Државноj изборноj комисиjи ниjе подниjет приговор - саопштили су из ДИК-а. 

Она jе у донесеном мишљењу упутила Општинску изборну комисиjу Улцињ на релевантне одредбе Закона о избору одборника и посланика коjе се односе на изборни поступак. У наставку jе текст стручног мишљења коjе jе Комисиjа дониjела jедногласно.

- Комисиjа jе извршила увид у нацрт записника са сjеднице ОИК Улцињ и утврдила да записник ниjе усвоjен, те се у том диjелу ниjе изjашњавала. Приговор подносиоца Изборне листе „FILLIM I RI — ЗА НОВИ ПОЧЕТАК" (УРА, Партиа Демократике ПД, СДП, СД, Алтернатива Схqипëтаре АСХ) jе благовремен и поднесен од овлашћеног субjекта. Општинска изборна комисиjа Улцињ дужна jе да поступи по поднесеном приговору, jер се одлучивање у изборном процесу одвиjа у хитним роковима. Рокови и потребан броj чланова за одржавање сjеднице и одлучивање на сjедници дефинисани су Законом о избору одборника и посланика и Пословником о раду ОИК Улцињ. ОИК Улцињ jе обавезна да донесе рjешење у складу са своjим овлашћењима и резултатима изjашњавања на сjедници и у случаjу ако су испуњене околности из члана 109 Закона о избору одборника и посланика коjим jе прописано:

„Надлежна изборна комисиjа доноси рjешење у року од 24 часа од часа приjема приговора и доставља га подносиоцу приговора.

Ако надлежна изборна комисиjа усвоjи приговор, поништиће ту одлуку или радњу.

Ако надлежна изборна комисиjа по приговору не донесе рjешење у роковима предвиђеним овим законом, сматраће се да jе приговор усвоjен.“

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

03. maj 2024 12:13